Hoe Oracle tussen twee vuren gevangen zit in de handelsoorlog tussen VS en China

oracle plane

Nieuwe maatregelen voorgesteld door de Amerikaanse regering rond publieke cloud zouden een slechte zaak zijn voor Oracle, dat een zeer lucratieve klant dreigt te verliezen.

Twee dagen geleden kwam de Amerikaanse overheid op de proppen met een voorstel om China uit te sluiten van de publieke cloud. Een nieuwe escalatie in de steeds bitser wordende handelsoorlog tussen Washington en Peking. Als de maatregel erdoor komt, mogen Amerikaanse cloudproviders in principe geen cloud- en AI-infrastructuur meer leveren aan Chinese bedrijven.

Volgens Business Insider houdt één grote provider in het bijzonder nu zijn adem in: Oracle.

Lesje geschiedenis

Waarom Oracle? Het bedrijf doet zaakjes met één van de meest felbegeerde Chinese technologiebedrijven van het moment. We zetten even een stapje terug naar het jaar 2020. De Amerikaanse overheid overweegt een verbod op TikTok tenzij het moederbedrijf ByteDance in zee gaat met een Amerikaans bedrijf.

Microsoft ziet een kans om het razend populaire socialmediabedrijf in te lijven, maar het is uiteindelijk Oracle dat verrassend met de trofee aan de haal gaat. De deal is ook voor ByteDance interessanter, dat in deze constructie de regie over zijn topproduct in eigen handen kan houden en tegelijkertijd tegemoet komt aan de minimumeisen van Washington. Naast de vaste cloudleverancier voor de Amerikaanse markt neemt Oracle ook een aandeel in het socialmediaplatform.

Dat werd destijds met veel champagne gevierd bij Oracle. Oracle koestert de ambities om de triarchie van AWS, Microsoft Azure en Google Cloud te breken en met een vette vis als TikTok aan je haak, krijgen die ambities toch wat meer kracht. De cloudprovider heeft er een recordjaar opzitten met bijna vijftig miljard dollar omzet. Al tonen de marktcijfers dat Larry Ellison en de zijnen toch nog in de schaduw van de grote drie staan.

lees ook

Oracle leerde te luisteren en dat zie je

Wat nu?

De maatregelen die de VS nu willen doorvoeren, maken het geforceerde huwelijk tussen Oracle en TikTok nagenoeg onmogelijk. TikTok zou hierdoor mogelijk gedwongen worden om met een niet-Amerikaanse speler in zee te gaan. De grote Chinese technologiebedrijven zoals Alibaba en Huawei zullen met open armen klaar staan om ByteDance in hun cloud te verwelkomen.

Al zullen ze bij ByteDance maar al te goed beseffen dat een samenwerking met één van deze bedrijven een onherroepelijk exit uit de Verenigde Staten zou betekenen, een belangrijke markt voor elk socialmediaplatform. Wat dat betreft zit ook ByteDance evengoed in een oncomfortabele situatie.

Wat met de andere cloudproviders? Die zouden de impact van de cloudrestricties veel minder voelen, denkt een bekende Wall Street-analist Mark Moedler. Microsoft heeft bijvoorbeeld met 21Vianet een aparte entiteit die Azure-diensten levert in China. Het bedrijf doet ook maar beperkte zaken met Chinese bedrijven.

Diezelfde analist tempert ook wel de impact die het wegvallen van TikTok zou hebben op de cloudomzet van Oracle. ByteDance neemt uitsluitend IaaS-diensten af bij Oracle, terwijl de grote vetpot ook voor Oracle ligt in het verkopen van SaaS-applicaties.

Geen winst zonder verlies

De situatie van Oracle is vooral illustratief voor de groeiende kloof tussen politieke en technologische belangen. Technologiebedrijven uit beide kampen zien de steeds harder wordende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China vaak met lede ogen aan. Het politieke haantjesgedrag lijkt dan ook eerder verliezers dan winnaars te zullen kennen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.