Meta en TikTok voelen zich (letterlijk) bekocht door DSA

meta

Meta en TikTok gaan in beroep tegen de uitvoering van de Europese DSA-wet. Beide bedrijven vinden dat ze disproportioneel veel moeten betalen aan regulatoren.

De Europese Digital Services Act is sinds augustus 2023 van kracht, maar Meta en TikTok hebben de strijdbijl nog niet begraven. Beide socialmediareuzen bevestigen aan Politico dat ze naar de rechtbank stappen tegen de huidige regels. Wat Meta en TikTok niet zint, is dat ze, naar hun mening althans, disproportioneel veel moeten betalen voor de handhaving van de wet.

De DSA stelt dat ‘zeer grote online platformen’ (45 miljoen of meer maandelijkse gebruikers) een bijdrage moeten betalen aan regulatoren die de socialemediareuzen moeten controleren. Ieder bedrijf betaalt een ander bedrag, berekend op basis van de nettojaarwinst van het fiscale jaar 2022. Meta vindt dat geen eerlijke maatstaf, omdat sommige bedrijven er goed vanaf komen, ook als ze ‘een grotere regelgevende last vertegenwoordigen’, dixit de Facebook-, Instagram- en WhatsApp-eigenaar.

Iedereen gelijk voor de wet

Meta heeft ergens wel recht op spreken. Politico berekende dat zij alleen al 11 miljoen euro zouden moeten ophoesten. Enkel Alphabet, moederbedrijf van Google, moet met 22,1 miljoen euro meer betalen. De twee bedrijven financieren samengelegd bijna het volledige spaarpotje van 45 miljoen euro dat de Europese Commissie bij de techreuzen wilt ophalen. TikTok legt via moederbedrijf ByteDance een kleine vier miljoen euro in het laadje.

lees ook

TikTok getrakteerd op miljoenenboete door Europese privacyregulatoren

De Europese Commissie heeft 20 platformen aangeduid als ‘zeer groot’, maar dus niet ieder bedrijf daarvan moet evenveel betalen. Amazon en X zouden ‘beloond’ kunnen worden voor een minder fiscaal boekjaar en zo goed als niets moeten bijdragen. X zal mogelijk om andere reden wel moeten dokken, want de EU heeft een onderzoek gestart naar het socialmediaplatform wegens het onvoldoende naleven van de regels.

De DSA is op dit moment nog maar van tel voor het selecte clubje techreuzen, maar er is een forse uibreiding op komst. Vanaf 17 februari vallen alle online platformen die beschikbaar zijn in de Europese Unie onder de regelgeving, alsook aanbieders van hostingdiensten en internetinfrastructuur.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home