Relatie tussen beveiliging, IT en ontwikkelaars moet beter

Business team meeting analysis financial chart together at cafe.

Bedrijven die snel innoveren en exceptionele klantervaringen realiseren, kunnen zich onderscheiden van concurrenten. Om dit mogelijk te maken, moeten de technologieteams die verantwoordelijk zijn voor innovatie (security, IT en ontwikkelaars) dezelfde doelen nastreven. In de realiteit blijkt dat het beveiligingsbeleid bij 61% van de bedrijven in de weg zit om innovatie te realiseren.

Dat blijkt uit eigen onderzoek van VMware. Voor het onderzoek ondervroeg VMware 1.475 IT- en security-managers die verantwoordelijk zijn voor de beveiligingsstrategie. Aan het onderzoek deden respondenten uit 26 verschillende landen mee, waaronder België en Nederland. 

Uit het onderzoek, genaamd ‘Bridging the Developer en Security Divide’ blijkt dat slechts één op de vijf (22%) ontwikkelaars precies weet aan welk beveiligingsbeleid hij zich moet houden. Ruim een kwart van de ondervraagden (27%) wordt op geen enkele manier betrokken bij het ontwikkelen van het beveiligingsbeleid. Dat is zorgelijk, aangezien het beleid grote invloed heeft op hun werk. 

De cyclus voor het ontwikkelen van software is tot wel vijf dagen korter voor bedrijven met een positieve werkrelatie tussen security- en ontwikkelteams vergeleken met bedrijven waar dat niet het geval is. Hieruit blijkt dat een goede samenwerking directe voordelen oplevert voor een organisatie. 

Betere samenwerking op komst

De prioriteiten van security-, IT- en ontwikkelteams liggen niet altijd op één lijn, blijkt uit het VMware-onderzoek. Voor veel IT- en securityteams is de operationele efficiëntie de belangrijkste prioriteit (52%). Voor ontwikkelaars is het verbeteren van klantervaring (50%) juist topprioriteit. Bij IT- en securityteams komt het verbeteren van de klantenervaring pas op de vierde plaats van het prioriteitenlijstje. 

Teams die moeite hebben op één lijn te werken met andere teams, lopen het risico steeds meer in silo’s te gaan werken. Hierdoor neemt de samenwerking tussen verschillende teams alleen maar verder af. Daarnaast neemt het risico op inbraken toe en worden applicaties sneller opgeleverd. 

De grote conclusie van het VMware-onderzoek is dat teams beter moeten samenwerken en hun prioriteiten beter op elkaar moeten afstemmen. Gelukkig is deze boodschap al duidelijk in de markt. Meer dan de helft (53%) van de organisaties verwacht dat security- en ontwikkelteams in de komende twee tot drie jaar meer een eenheid zullen vormen. Dit moet zorgen voor minder teamsilo’s, veiligere applicaties en meer flexibiliteit om nieuwe workflows en technologie te adopteren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home