Google waarschuwt incognito-surfers dat ze gevolgd worden

incognitomodus

Google gaat Chrome-gebruikers nu eerlijk vertellen dat ze ook in de incogitomodus nog gevolgd worden voor advertenties, als gevolg van een rechtszaak die het bedrijf miljarden dollars zal kosten.

“Je bent incognito. Je kunt nu privé browsen. Andere mensen die dit apparaat gebruiken, kunnen je activiteit niet zien.” Met deze mededeling heeft Google Chrome jarenlang wijs gemaakt dat ze onder de radar blijven wanneer ze de incognito-modus inschakelen. Dat is slechts gedeeltelijk waar: je surfhistoriek blijft dan wel onzichtbaar voor medegebruikers van een apparaat, maar niet voor Google.

Google zal dat nu ook duidelijker maken aan Chrome-gebruikers. In de nieuwste Canary-build van de browser wordt een aangepast incognitovenster getoond, merkte MSPowerUser op. Het venster zegt voortaan niet meer dat je ‘privé’ browset, maar ‘meer privé’, een kleine nuancering die in deze context een groot verschil maakt. Ook worden gebruikers gewaarschuwd dat incognito surfen niets doet aan ‘de manier waarop websites en Google data verzamelen’.

Niet helemaal privé

Google maakte deze aanpassingen eerder noodgedwongen. Er loopt een rechtszaak tegen de techgigant omdat het Chrome-gebruikers jarenlang volgde in incognito-modus zonder dat dat voor hen duidelijk was. Die rechtszaak zou Google wel eens tot vijf miljard dollar kunnen kosten.

“We zijn blij dat we deze zaak, die we lang hebben aangevochten, kunnen oplossen en dat we gebruikers nog meer informatie kunnen geven over de incognitomodus. De incognitomodus in Chrome blijft mensen de keuze bieden om op internet te surfen zonder dat hun activiteiten worden opgeslagen in hun browser of apparaat”, is het enige dat Google kwijt wil in een reactie aan Ars Technica.

Het nieuwe incognitovenster rolt nog niet onmiddellijk naar alle gebruikers uit. Nieuwe Chrome-functies moeten na de Canary-build eerst nog langs het developers- en bètakanaal passeren, vooraleer ze in een stabiele release kunnen worden gestopt. Ondanks de bedenkelijke privacyreputatie blijft Chrome met afstand de populairste internetbrowser: 65 procent van alle desktop- en mobiele surfers gebruikt de webbrowser van Google. Met het uitfaseren van third-party cookies probeert Chrome wel een beetje privacyvriendelijker te worden.

lees ook

DuckDuckGo op Windows getest: surfen met een gerust hart

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home