Google schikt in rechtszaak van vijf miljard dollar rond volgen incognito-surfers

Google werd ervan beschuldigd Chrome-gebruikers te volgen in incognito-modus. De zaak werd opgestart in 2020 en door Google zonder succes afgewezen, nu lijkt het bedrijf toch tot een schikking te komen.  

In 2020 werd Google ervan beschuldigd dat het de activiteiten van Chrome-gebruikers volgde in de incognito-browser. De aanklagers beweerden dat Google tools gebruikte zoals Analytics, apps en browser-plug-ins om gebruikers te monitoren. Na een mislukte poging van Google om de rechtszaak af te wijzen in 2020, komt er nu toch een schikking. De details hierover zijn nog niet bekend.  

Incognito-browser dan toch niet zo incognito

Wanneer je als Chrome-gebruiker het incognito-venster opent, worden jouw zoekopdrachten en bezochte websites niet opgeslagen in de surfgeschiedenis. Naar verluidt zou het bedrijf gebruikers zelfs in deze modus gevolgd hebben, zodat ze op basis van die informatie gerichte advertenties konden verkopen. De aanklagers stelde ook dat het bedrijf hiermee mensen ten onrechte deed geloven dat ze controle hadden over de informatie die ze zochten in het incognito-venster.  

lees ook

Google start met blokkeren third-party cookies in Chrome

De aanklagers beschuldigde Google van het overtreden van federale afluisterpraktijken en de privacywetten van Californië, en vroegen tot 5.000 dollar per getroffen gebruiker. Ze beweren bovendien dat miljoenen mensen sinds 2016 getroffen waren, wat de enorme schadevergoeding verklaart. Google heeft waarschijnlijk ingestemd, maar een officiële verklaring moet nog volgen.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home