IP Protection van Chrome verbergt IP-adressen

Google Chrome gaat de nieuwe functie IP Protection testen. Dit is een opvolger van privacy-feature Gnatcatcher.

Er komt een nieuwe functie om je privacy te beschermen op Google Chrome: IP Protection. Zoals de naam al aangeeft is het een systeem om je IP-adres beter af te schermen.

Wordt gevolgd

Bij Google beseffen ze dat een IP-adres toch een risico blijft om iemand online te tracken. Het is nog steeds vrij makkelijk om een profiel op te stellen van de gebruiker via de online activiteiten van zo’n adres. Vervolgens is het mogelijk om iemand online te volgen.

Daarnaast zijn IP-adressen ook wel nodig voor de routing van online verkeer. Ze zijn bovendien nuttig in de strijd tegen internetfraude en om informatie te voorzien voor de werking van operatoren en netwerken. Een IP-adres afschermen is dus een combinatie van privacy en voldoende functionaliteit behouden.

Tussenstappen

Dit systeem richt zich op de mogelijkheid om IP-adressen te tracken langs websites. De focus ligt aanvankelijk vooral op derde partijen die geïdentificeerd zijn als potentiële trackers. Hiervoor gebruikt Google Chrome bestaande lijsten en wil het ook identificatiemethodes gebruiken die andere browsers al inzetten.

Met IP Protection zien websites het originele IP-adres van een surfer niet. Dit gebeurt via een proxyserver.

lees ook

Google Chrome viert vijftiende verjaardag met nieuw design

Google rolt deze nieuwe functie erg gefaseerd uit. De eerste stap is Phase 0 en beperkt zich tot domeinen die het bedrijf zelf in handen heeft. Zo kan de impact worden getest, zonder invloed op andere bedrijven. Bovendien krijgen alleen IP-adressen die geregistreerd zijn in de VS toegang tot de proxyservers. Een heel klein percentage zal automatisch deelnemen.

Privacy en veiligheid zijn de laatste weken hot topics bij Chrome. De browser voerde vorige maand bijvoorbeeld ook de strijd tegen phishing al op. Chrome was ook de eerste grote browser die een patch lanceerde tegen kwaadaardige code in WebP-bestanden waarmee hackers geheugens aanvielen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home