Microsoft Edge krijgt update die ‘gekaapte’ tabbladen van Google Chrome rechtzet

microsoft edge kaapt chrome

Microsoft Edge importeerde ongevraagd data en nam tabbladen over Google Chrome eind januari. Het leek een sluwe truc van Microsoft om je naar zijn browser te lokken, maar het blijkt nu om een bug te gaan. Het euvel is ondertussen opgelost.

Het was The Verge-journalist Tom Warren die het vreemde gedrag van Edge rapporteerde eind januari op X. Na het doorvoeren van een Windows-update en een reboot opende hij opnieuw de browser Chrome. Na een tijdje merkte hij op dat helemaal niet in de browser van Google aan het surfen was, maar in Microsoft Edge. Die had de actieve tabbladen van Chrome overgenomen.

Nu heeft Microsoft een nieuwe versie van Edge beschikbaar gesteld die de bug plattrapt. Het is verrassend dat het bijna drie weken heeft geduurd, mogelijk heeft Microsoft stiekem toch geprofiteerd om wat marktaandeel te winnen van Google Chrome.

Microsoft excuseert zich voor de fout en komt met dit statement: “Edge heeft een functie die een optie biedt om bij elke start browsergegevens van andere browsers te importeren, mits de gebruiker hiervoor toestemming geeft. De status van deze functie werd mogelijk niet correct gesynchroniseerd en weergegeven op meerdere apparaten. Dit is nu verholpen.”

Gebruik jij Google Chrome, zoals het gros van de internetgebruikers? Kijk dan twee keer in welke browser je effectief zit. Mogelijk ben je ook al een tijdje Edge aan het gebruiken zonder dat je dat zelf doorhebt. Update ook ineens Edge om zeker te zijn dat alles nu wel goed zit.

Analyse van het probleem

Typ je edge://settings/profiles/importBrowsingData in de adresbalk van Edge, dan kan je browsedata zoals geschiedenis, bladwijzers en tabbladen uit Chrome, Firefox, Internet Explorer 11 of andere browsers laten overzetten naar Edge (zie screenshot). De volgende keer dat je Edge opent, kan je dus gewoon verder waar je gebleven bent. Het lijkt erop dat met een Windows-update een bug in het systeem geslopen is waardoor Edge dit ook doet wanneer je de gegevensimport niet geactiveerd hebt.

edge data importeren

We gaan ervan uit dat het om een onschuldige bug gaat, maar met Microsoft weet je nooit. Microsoft is erom berucht alle truken uit de doos te halen om gebruikers van andere browsers naar Edge te halen. Die hebben meestal een omgekeerd effect en zorgen ervoor dat mensen net wegblijven van de browser, hoewel die zeker niet minder is dan de alternatieven. Het feit dat Microsoft nauwelijks tot niet communiceert over de bug en er bijna drie weken over doet om een oplossing aan te reiken, maakt het allemaal verdachter.

lees ook

Edge stagneert in 2023, Chrome domineert met 65% marktaandeel


Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 31 januari 2024. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home