CyberPeace Institute richt zich op internationale samenwerking tegen cyberaanvallen

cyberpeace institute

Microsoft, Hewlett Foundation en onder meer MasterCard hebben het CyberPeace Institute opgericht. De non-profitorganisatie, gevestigd in het Zwitserse Genéve, gaat (potentiële) slachtoffers beschermen tegen cyberaanvallen en het herstel daarvan.

Naast bovengenoemde partijen hebben zich nog meer grote bedrijven en filantropische instellingen aangesloten bij het initiatief. Maar voor nu zorgen alleen de betrokken kernbedrijven en filantropieën voor de financiering, aldus ZDNet.

Drie kernactiviteiten

Het CyberPeace Institute richt zich op drie kernactiviteiten. Zo gaat het instituut helpen bij de coördinatie van herstelinspanningen voor slachtoffers van cyberaanvallen. Daarnaast helpt het gemeenschappen en organisaties beter bestand te zijn tegen aanvallen.

Ook wordt er geïnvesteerd in het faciliteren van collectieve analyse, research en onderzoek naar cyberaanvallen. Dat is inclusief het beoordelen van de schade om het probleem transparanter te maken. Als derde kernactiviteit wil het CyberPeace Institute verantwoordelijk gedrag in cyberspace en internationale cyberwetten en -regels bevorderen.

“Jarenlang hebben niet-gouvernementele organisaties over de hele wereld hulp en belangenbehartiging geboden aan slachtoffers van oorlogen en natuurrampen. Ook hebben ze belangrijke discussies georganiseerd over de bescherming van de slachtoffers die zij dienen. Slachtoffers van aanvallen op internet verdienen vergelijkbare hulp. Het CyberPeace Institute zal precies dat doen”, zegt Tom Burt, vice-president Customer Security and Trust bij Microsoft, in een blogpost.

Wereldwijde experts

Stéphane Duguin wordt algemeen directeur van het CyberPeace Institute. Momenteel is hij hoofd van de European Union Internet Referral Unit binnen Interpol. Ook was hij eerder betrokken bij de oprichting van Europols Europese cybercriminaliteitscentrum.

Het instituut beschikt over een achtkoppige raad van bestuur en een dertienkoppige adviesraad. Deze bestaan uit wereldwijde experts op het gebied van cybersecurity, internationaal recht, mensenrechten en internationale zaken.

De Nederlandse politicus Marietje Schaake zal fungeren als voorzitter van de adviesraad van het CyberPeace Institute. Ze was eerder lid van het Europees Parlement en sloot zich onlangs aan bij het Cyber ​​Policy Centre en het Institute for Human-Centered Artificial Intelligence van Stanford.

Partnerschappen

Duguin wil zich richten op het creëren van partnerschappen met de academische wereld, het maatschappelijk middenveld, de regeringen en de industrie om samen vrede te creëren in cyberspace.

“De wereldwijde verstoringen van cyberaanvallen zijn de symptomen van een verraderlijke dreiging gericht op burgers in een tijd van vrede. We hebben concrete oplossingen nodig om veerkracht onder kwetsbare gemeenschappen op te bouwen. Maar ook om licht te werpen op de kwaadwillende activiteit van aanvallers en verantwoordelijk gedrag in cyberspace te informeren.”

Gerelateerd: Kom naar de Belgian Cyber Security Convention op 16 oktober

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home