Apple toont functie om systemen te beschermen tegen zeer gerichte cyberaanvallen

Een nieuwe functie van Apple moet systemen van het merk beschermen tegen zeer gerichte digitale aanvallen. De functie is nog niet beschikbaar, het ging louter om een demonstratie.

Apple demonstreert de nieuwe functie Lockdown Mode. Een beveiligingsfunctie waardoor Apple-toestel betere bescherming hebben tegen zeer gerichte cyberaanvallen. De naam van de functie is weinig origineel, aangezien het precies verklapt wat de beveiligingsfunctie doet: systeemfunctionaliteiten op slot draaien.  

“Lockdown Mode is een belangrijke mogelijkheid, die tegelijk onze verrijkende toewijding om gebruikers te beschermen reflecteert tegen zelfs de meest zeldzame, moeilijke aanvallen”, laat Ivan Krstić, hoofd van beveiligingsengineering en architectuur bij Apple, weten in de aankondiging.

Optie

“Terwijl de grote meerderheid van de gebruikers nooit het slachtoffer zal worden van zeer gerichte cyberaanvallen, zullen we alles wat we in onze macht hebben, gebruiken om het kleine aantal gebruikers te beschermen die het wel zijn.”

Lockdown Mode wordt niet standaard geactiveerd op alle Apple-toestellen. Gebruikers van iOS16, iPadOS16 en macOS Ventura, kunnen vanaf dit najaar er zelf voor kiezen om de functie te benutten.

lees ook

Apple kondigt macOS 13 Ventura aan als volgende grote software update voor Mac

De modus zal vervolgens de meeste berichtbijlagen blokkeren, functies zoals link-previews uitschakelen en beperkingen leggen op enkele Apple-diensten. Het gaat bij dat laatste alleen om diensten die een bedreiging kunnen vormen, zoals het blokkeren van een FaceTime-oproep als de gebruiker vooraf geen uitnodiging daarvoor stuurde naar de beller.

Antwoord op Pegasus-spyware

Uit de aankondiging blijkt duidelijk dat de functie een antwoord moet zijn op de Pegasus-spyware. Dat ligt binnen Europa onder vuur door de controversie die hangt rond de spyware. Ongeveer een jaar geleden kwam het nieuws naar buiten dat malware ingezet wordt door autoritaire overheden om journalisten, politici en mensenrechtenactivisten te bespieden. Het is bekend dat minstens vijf EU-lidstaten van de malware gebruikmaken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home