Apple kondigt macOS 13 Ventura aan als volgende grote software update voor Mac

Op ontwikkelaarsconferentie WWDC kondigt Apple macOS 13 Ventura aan. Ontwikkelaars kunnen vandaag al met de bèta aan de slag, de rest moet tot later dit jaar wachten.

Zoals verwacht heeft Apple officieel macOS 13 Ventura aangekondigd op WWDC. De fabrikant legde de meeste nadruk op een nieuwe multitask-interface onder de noemer Stage Manager. Hiermee zweeft je hoofdvenster centraal in beeld en duwt het andere vensters in een overzichtelijke navigatiekolom links van het scherm. Wanneer je een van de vensters links aanklikt, wordt die automatisch centraal weergegeven en verdwijnt het hoofdvenster naar de linkerbalk.

Apple macOS Ventura Stage Manager

Verder krijgt Spotlight een aantal handige updates binnen macOS 13 Ventura. Zo kan je voortaan Quick Look-zoekresultaten onmiddellijk tonen in een Spotlight-venster. Ook snelkoppelingen werken voortaan binnen Spotlight.

Apple macOS Ventura

Binnen macOS 13 Ventura krijg je in Safari de optie om gegroepeerde tabbladen te delen met andere gebruikers. Die kunnen daar tabbladen aan toevoegen of verwijderen.

Werken zonder wachtwoorden

Een andere belangrijke nieuwigheid is de introductie van wachtwoordsleutels (passkeys) om traditionele wachtwoorden te vervangen. Je kan handig Touch ID of Face ID gebruiken als biometrische verificatie en iCloud Keychain gebruiken om te synchroniseren over Mac, iPhone, iPad en Apple TV met end-to-end encryptie.

Apple macOS Ventura Passkey

Deze wachtwoordsleutels zijn ook compatibel over verschillende applicaties en webformulieren zodat gebruikers op websites kunnen inloggen op niet-Apple-toestellen dankzij een iPhone. Dit is de eerste stap binnen het engagement dat Apple, Microsoft en Google eerder aankondigden om een toekomst zonder wachtwoorden mogelijk te maken.

Nu beschikbaar voor ontwikkelaars

Een andere vernieuwing binnen macOS 13 Ventura is een vernieuwde Systemvoorkeuren-applicatie die nu gewoon Instellingen noemt en meer in lijn ligt met het design op iPad en iPhone. Apple verstevigt ook de veiligheid van macOS met Rapid Security Response, een functie die tussen normale updates actief is om veilig up te daten zonder te herstarten.

Je kan trouwens binnenkort ook een iPhone gebruiken als webcam binnen macOS. Lees alles over deze nieuwe functie hier.

Wie graag de volledige lijst met aangekondigde vernieuwingen wil raadplegen, kan hier terecht.

Apple macOS Ventura

Apple macOS 13 Ventura is vanaf nu beschikbaar binnen het ontwikkelaarsprogramma van Apple. Een publieke bèta wordt volgende maand verwacht. Later dit jaar wordt de gratis software update naar alle compatibele Mac-toestellen uitgerold.

Dit is de lijst met alle compatibele Mac-toestellen:

  • iMac (2017 of nieuwer)
  • iMac Pro (2017 of nieuwer)
  • Mac Pro (2019 of nieuwer)
  • Mac Studio (2022)
  • Mac Mini (2018 of nieuwer)
  • MacBook (2017 of nieuwer)
  • MacBook Pro (2017 of nieuwer)
  • MacBook Air (2018 of nieuwer)

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home