Windows 10 toont binnenkort ‘grootste update in 10 jaar tijd’

Windows 10

Microsoft CEO Satya Nadella sprak op Build 2021 niet over Windows, maar had nog wel een verrassing in petto. Hij plaagt het online publiek met de gevleugelde woorden dat een ‘volgende generatie van Windows’ heel binnenkort wordt aangekondigd.

Op Build 2021 focust Microsoft voornamelijk op ontwikkelaars, maar Windows 10 krijgt vaak ook heel wat aandacht op de jaarlijkse conferentie. Dit jaar moeten we wachten en reserveert Microsoft alle nieuwigheden voor een aparte persconferentie die binnenkort zal plaatsvinden. De zogenaamde ‘volgende generatie van Windows’ is naar alle waarschijnlijkheid de grote redesign onder codenaam Sun Valley die dit najaar op het programma staat.

In een korte toespraak zegt Nadella dat hij de nieuwste versie al enkele maanden op zijn eigen pc draait en dat hij heel enthousiast is. “Het wordt een van de meest significante updates voor Windows in het afgelopen decennium. Onze belofte naar jou (de ontwikkelaar) is dit: we willen meer opportuniteiten creëren voor elke Windows-ontwikkelaar vandaag en we verwelkomen elke maker die naar nieuwe, innovatieve en open platformen op zoek is om applicaties te bouwen, verdelen en monetizen. We kijken er naar uit om snel meer informatie te delen.”

Microsoft beseft al langer dat het iets moet doen aan de huidige appwinkel die vandaag in Windows 10 zit. De woorden van Nadella doen vermoeden dat ontwikkelaars in de toekomst meer vrijheid krijgen om iets binnen de Microsoft Store te publiceren, mogelijks ook met een eigen betaalsysteem zodat je niet langer via Microsoft zelf moet passeren. Dat laatste is een belangrijk onderdeel in de rechtszaak van Epic tegen Apple die de afgelopen weken plaatsvond. Vandaag neemt Microsoft op elke software-aankoop een commissie van 15 procent en op elke game een commissie van 12 procent.

Tot slot is het opvallend dat Nadella refereert naar de ‘volgende generatie van Windows’. Verdwijnt de Windows 10-naam? Plakt Microsoft er een 11 achter, of wordt het iets anders?

Windows 10X

Microsoft werkt al lange tijd aan een grote update die dit najaar het licht moet zien. De eerste geruchten rond codenaam Sun Valley verschenen in oktober vorig jaar en werden begin januari bevestigd in een online vacature die snel door Microsoft werd aangepast. De bijzonder kleine Windows 10 mei 2021 voorjaarsupdate die sinds een week officieel beschikbaar is, duidt ook op een duidelijke focus richting het najaar.

De nieuwe generatie Windows wordt alleszins niet Windows 10X, het Chrome OS-alternatief waar Microsoft al jaren aan sleutelt.  Nadat er een stabiele previewversie uitlekte begin januari, bleef de softwaregigant het project verder uitstellen. Een week geleden kwam het definitieve verdict: Windows 10X wordt geschrapt en alle belangrijke componenten worden in Windows 10 verwerkt in de nabije toekomst.

Over het lot van de Microsoft Surface Neo is niets geweten. Het Windows-toestel met twee schermen werd eind 2019 aangekondigd en moest Windows 10X op de kaart zetten. In 2020 verschoof de lanceringdatum naar 2021 in afwachting van het lichtgewicht Windows 10-alternatief. Nu Windows 10X niet meer bestaat, is de toekomst van de Surface Neo onzeker.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home