Apple halveert kosten voor ontwikkelaars die app store gebruiken

Epic win?

apple app store

Apple verlaagt de taks op inkomsten uit de App Store van 30 procent naar 15 procent om ontwikkelaars meer ademruimte te geven. Het addertje onder het gras? De regel geldt enkel voor wie minder dan één miljoen inkomsten uit de App Store genereert.

Sinds Epic Games het vuur aan de lont stak met Fornite, staat Apple in het oog van de storm met zijn 30 procent taks op alle inkomsten uit de App Store. Vandaag lijkt Epic deels gelijk te krijgen, want Apple halveert het percentage naar 15 procent om kleine ondernemingen te steunen.

Wie doorheen het jaar onder de grens van 1 miljoen dollar omzet uit de App Store blijft, geniet van een halvering van taksen. Wie daarboven gaat doorheen het jaar, betaalt bovenop dat miljoen 30 procent taks in plaats van 15 procent en houdt die 30 procent aan het jaar erop. Wanneer je opnieuw onder de grens van 1 miljoen euro omzet valt, kan opnieuw gebruik worden gemaakt van de 15-procentregel het jaar erop.

Veel ontwikkelaars, beperkte

Apple deelt in zijn mededeling niet mee hoeveel procent van de ontwikkelaars gebruik kunnen maken van de nieuwe regel, maar de kans is groot dat het om een flink aantal gaat. Anderzijds vormen die ontwikkelaars maar een klein deel van de totaalomzet uit iOS, vorig jaar nog goed voor 50 miljard dollar. Grote fabrikanten domineren nog altijd de inkomstenstroom voor Apple.

lees ook

Apple eist dat apps vanaf 8 december privacylabels toevoegen

Apple moest wel reageren sinds er steeds meer antitrustzaken worden aangespannen tegen het beleid van Apple rond de App Store. Deze stap is er een in de goede richting, maar het geeft partijen als Epic Games en andere juridische instanties extra munitie om te bewijzen dat Apple te hoge taksen hanteert en geen opties voorziet zoals alternatieve appwinkels die op Android wel kunnen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home