Grote Windows 10 mei 2021 voorjaarsupdate is nu beschikbaar

Windows 10

Microsoft zet het licht op groen om de grote voorjaarsupdate van Windows 10 uit te rollen. De Windows 10 Mei 2021 update, ook wel bekend als Windows 10 21H1, is vanaf nu beschikbaar op compatibele desktops en laptops.

Microsoft hanteert met Windows 10 traditioneel een cadans met twee grote halfjaarlijkse updates. Maandelijks voegt het daar nog een belangrijke patchronde toe om bugs en lekken te herstellen. Doorgaans bevat zo’n halfjaarlijkse update heel wat nieuwigheden, maar de Windows 10 mei 2021 update is een uitzondering op de regel. Het is de flauwste update in jaren en focust in plaats van op nieuwe functies vooral op stabiliteit.

De lijst met nieuwe functies is eerder beperkt:

  • Windows Hello biedt voortaan de mogelijkheid om een tweede externe camera als standaard in te stellen wanneer beide beschikbaar zijn.
  • Windows Defender Application Guard presteert beter dankzij de optimalisatie van de openingsscenario’s voor documenten.
  • Windows Management Instrumentation (WMI) Group Policy Service (GPSVC) krijgt prestatieverbeteringen voor meerdere thuiswerkscenario’s.

Microsoft lanceert traditioneel gezien een grote feature-update in het voorjaar en een lichtere update in het najaar die vooral focust op stabiliteit. Die trend wordt dit jaar omgedraaid. Microsoft mikt met Windows 10 onder codenaam Sun Valley op een grondige redesign met heel wat nieuwe functies.

Windows 10 21H1 service pack

Windows 10 21H1 kan je beter als een service pack zien. Microsoft maakt van de gelegenheid gebruik om zoveel mogelijk bugs plat te trappen, zonder al te veel nieuwigheden te introduceren. Windows 10 21H1 deelt dezelfde codebasis dan 20H2 (Windows 10 oktober 2020 update). Toekomstige updates voor die laatste zijn ook direct toepasbaar voor 21H1. Drivers compatibel met Windows 10 2004 of nieuwer zullen digitaal ondertekend worden voor 21H1 met dezelfde handtekening.

De Windows 10 mei 2021 update is al sinds twee maanden als test beschikbaar voor bedrijven. Ondanks dat het om een kleine feature-update gaat, blijft ons advies hetzelfde: installeer maandelijkse beveiligingsupdates zo snel mogelijk, maar test de grote feature-updates eerst grondig voordat je ze naar alle machines uitrolt.  

Belangrijk voor bedrijven met een traag updatebeleid: updates in het voorjaar genieten 18 maanden ondersteuning, terwijl die in het najaar 30 maanden ondersteuning genieten. Die langere periode geldt wel enkel voor Windows 10 Enterprise. Windows 10 Pro is standaard 18 maanden ongeacht welke update.

lees ook

Windows 10 draait vandaag op 1,3 miljard maandelijks actieve pc’s

Wie vandaag al de Windows 10 mei 2021 update wil, kan de update forceren door op deze link te klikken. Je kan kiezen om een ISO-bestand te downloaden van de nieuwste update, of je kan je pc rechtstreeks updaten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home