Microsoft stelt Windows 10X-toestellen uit tot volgend jaar

Surface Neo

Microsoft stelt zijn plannen bij en zal dit jaar nog geen dualscreen-toestel met Windows 10X op de markt brengen. De focus zou voorlopig verschuiven naar apparaten met één scherm.

Dat schrijft ZDNet op basis van interne bronnen bij Microsoft. Panos Panay, Chief Product Officer, zou zijn team woensdag intern hebben geïnformeerd dat de Surface Neo niet langer voor dit kalenderjaar gepland staat. Ook dualscreen-apparaten van andere fabrikanten, zoals Lenovo’s ThinkPad X1 Fold, zullen dit jaar nog niet met Windows 10X kunnen lanceren.

Microsofts nieuwe prioriteit is om Windows 10X in plaats daarvan eerst voor apparaten met één scherm klaar te krijgen. Publiek heeft Microsoft tot nu toe altijd gezegd dat Windows 10X alleen voor apparaten met twee schermen bedoeld is, maar uit gelekte documenten bleek al dat het OS ook voor klassieke clamshells en 2-in-1’s wordt geprepareerd. Die toestellen kunnen volgens ZDNet helpen in de concurrentie met Chromebooks.

Voor de Android-gebaseerde Surface Duo is voorlopig geen sprake van vertraging. Die wordt dus nog altijd tegen eind 2020 in de winkel verwacht. Microsoft rolde begin dit jaar de eerste developer tools uit voor de dualscreen-smartphone.

Virtuele applicaties

Microsoft hoopt wel nog steeds om enkele beloofde functies van Windows 10X eerder vroeger dan later te kunnen afleveren. In het bijzonder denkt het dan aan de mogelijkheid om bestaande Windows-applicaties virtueel beschikbaar te maken via containers. Dat zou kunnen betekenen dat deze functionaliteit ook wordt opgenomen in Windows 10, in plaats van alleen 10X.

ZDNet schrijft niet expliciet dat de huidige coronapandemie aan de oorzaak ligt van de vertraging, maar merkt wel op dat het in de huidige omstandigheden, waarin mensen massaal van thuis uit werken, logisch is dat Microsoft zijn plannen aanpast aan “de nieuwe wereld waar virtualisatie en apparaten met één scherm meer prioriteit hebben dan gloednieuwe vormfactoren.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home