Microsoft schrapt Windows 10X definitief en verlegt de focus

Windows 10X

Windows 10X als lichtgewicht-variant van Windows 10 blijft een droom. Het Chrome OS-alternatief wordt definitief in de vuilbak gekieperd door Microsoft. De beste onderdelen worden nu klaargemaakt voor Windows 10.

Eerder deze maand waren er geruchten dat Windows 10X in de koelkast ging en dat alle focus naar Windows 10 zou gaan de komende maanden voor de grote najaarsupdate met codenaam Sun Valley. De koelkast is vandaag het kerkhof geworden: Windows 10X komt nooit meer uit. In een blogpost rond de nieuwe Windows 10 mei 2021 update geeft John Cable, verantwoordelijke binnen Windows servicing and delivery, meer uitleg.

“In plaats van in 2021 een product op de markt te brengen met de naam Windows 10X zoals origineel gepland, willen we de lessen die we hebben getrokken uit het ontwikkeltraject en de basistechnologie van Windows 10X toepassen in Windows en andere producten binnen het bedrijf.”

Sommige onderdelen van Windows 10X zitten vandaag al in Windows 10 verwerkt. Denk daarbij aan nieuwe app-containertechnologie en een modern aanraaktoetsenbord.

Het kerkhof van Microsoft

Het is opvallend dat Microsoft Windows 10X zo laat in het ontwikkeltraject schrapt. Er lekte begin januari nog een previewversie uit van de Chrome OS-concurrent en alles leek in stelling gebracht voor een lancering dit voorjaar. De gelekte versie draaide namelijk behoorlijk stabiel in een virtuele machine.

lees ook

Windows 10X lekt uit: eerste indrukken bevestigen lichtgewicht Chrome OS-alternatief

Initieel werd Windows 10X ontwikkeld voor toestellen met twee schermen, zoals de Microsoft Surface Neo of de Lenovo ThinkPad X1 Fold, maar COVID-19, thuiswerk en de enorme boost in de verkoop van traditionele laptops hebben een impact nagelaten. De omschakeling naar één scherm heeft Microsoft potentieel doen inzien dat het verschil met Windows 10 niet zo groot meer is en daarom de focus op die laatste legt.

Microsoft worstelt al een heel decennium met een lichtgewicht alternatief voor Windows 10. In 2012 probeerde het Windows RT te lanceren in een speciale Surface-tablet. De ARM-versie kreeg echter geen ondersteuning van andere hardware- en softwarefabrikanten en stief een stille dood. In 2017 was het de beurt aan Windows 10 S waarmee je enkel toegang had tot applicaties in de Windows Store. Ook hier faalde Microsoft opnieuw om het bericht duidelijk naar buiten te brengen. Elk toestel kreeg uiteindelijk een upgrade naar Windows 10.

Microsoft Surface Neo?

Microsoft trekt deze keer de stekker nog voor de lancering uit met Windows 10X. Misschien moet de softwaregigant bij een volgende poging het woord Windows uit de naam vermijden om torenhoge verwachtingen te temperen? Het geeft Chrome OS alvast een vrijgeleide als lichtgewicht besturingssysteem om verder te groeien. De verkoop van Chromebooks steeg explosief met 275 procent in Q1 2021 en is vandaag ’s werelds tweede populairste besturingssysteem na Windows 10.

lees ook

Chrome OS lost macOS af als ’s werelds tweede populairste besturingssysteem

Over het lot van de Microsoft Surface Neo is niets geweten. Het Windows-toestel met twee schermen werd eind 2019 aangekondigd en had Windows 10X op de kaart moeten zetten. In 2020 verschoof de lanceringdatum naar 2021 in afwachting van het lichtgewicht Windows 10-alternatief. Nu Windows 10X niet meer bestaat, is de toekomst van de Surface Neo onzeker.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home