Samsung geeft Bixby vrij voor externe ontwikkelaars

Samsung Bixby

In navolging van onder meer Amazons Alexa en Apples Siri stelt ook Samsung zijn virtuele spraakassistent Bixby beschikbaar voor externe ontwikkelaars. De Zuid-Koreaanse elektronicareus hoopt hiermee nieuwe functies voor de spraakassistent uit te rollen en daarmee de concurrentie voor te zijn. 

Volgens ingewijden heeft Samsung de afgelopen maanden tientallen voice-app-ontwikkelaars uitgenodigd om deel te nemen aan een bétaversie van het Bixby-platform. Tijdens een evenement deze week in San Francisco krijgen ontwikkelaars uitgelegd hoe zij met zogeheten ‘capsules’ functies kunnen creëren die vergelijkbaar zijn met de ‘skills’ van concurrent Alexa. Denk bijvoorbeeld aan het bestellen van een pizza of taxi via een stemopdracht.

Showcase

Via de speciaal opgezette ‘Bixby-ontwikkelaarshowcase’ zegde Samsung een gegarandeerd bedrag van 500 dollar toe voor projecten van de eerste vijftig (Amerikaanse) ontwikkelaars die zich voor uiterlijk 14 oktober zouden melden.

Volgens The Wall Street Journal bleken nog geen dertig projecten geschikt en heeft de elektronicareus inmiddels zelf in totaal 46 gekwalificeerde ontwikkelaars opgeleid. Voortgekomen uit honderden geïnteresseerden. De voor nu nog onbekende winnaar van de ontwikkelaarshowcase ontvangt deze week tijdens een evenement een bedrag ter waarde van 10.000 dollar, aldus een woordvoerder van Samsung.

Internet of Things

Samsung introduceerde Bixby op de Galaxy S8. Vergeleken met de concurrenten mag de elektronicareus in deze zeker een laatkomer worden genoemd. Toch heeft Samsung volgens AI-experts een stapje voor op de concurrentie, als het de controle over miljarden, door spraak aangestuurde, aan het internet gekoppelde apparaten (IoT) betreft.

Het bedrijf produceert jaarlijks een half miljard televisies, smartphones en andere apparaten, die het kan voorzien van zijn eigen oplossing. Samsung laat op zijn beurt weten uiterlijk 2020 al zijn IoT-producten te voorzien van zijn eigen spraakassistent.

Lange weg

Toch heeft het bedrijf nog een lange weg te gaan, wetende dat momenteel slechts 6 procent van de Amerikanen gebruik maakt van de in de S8 geïmplementeerde spraakassistent Bixby, aldus marktonderzoeker Ovum.

Dit in tegenstelling tot het gebruik van de oplossing van Amazon (24 procent), Apple (22 procent), Google (20 procent) en Microsofts Cortana (10 procent). Een aantal concurrenten biedt zelfs meer dan één spraakassistent aan. Daarentegen gebruikt nog geen 50 procent van de Amerikanen volgens het onderzoek een virtuele assistent, waardoor er nog een grote, onaangesproken markt overblijft.

Hoewel Samsung afgelopen augustus tijdens een evenement in New York een slimme luidspreker onthulde, is deze nog niet leverbaar. Dit terwijl er inmiddels wel al vier slimme luidsprekers van concurrenten op de markt zijn. Een mogelijke releasedatum van de luidspreker is nog niet bekend.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home