Nieuwe Intel Core X-chips krijgen boost in kloksnelheid

Intel Core i9-9980XE

Intel heeft een nieuwe line-up van Core X-chips in de winkelrekken gelegd. De belangrijkste verbetering is een verhoogde basiskloksnelheid vergeleken met de Core X-chips van vorig jaar. Aan de top zien we de grootste sprong voorwaarts met de Intel Core i9-9980XE.

De Intel Core X-chips zijn het neusje van de zalm binnen desktopprocessoren. Sinds AMD met de Ryzen Threadripper-reeks Intel opnieuw op scherp heeft gezet, klimt het aantal kernen steil omhoog. De Intel Core i9-9980XE, het vlaggenschip, krijgt 18 kernen met 36 threads en een basiskloksnelheid van 3 GHz. Intels topmodel uit 2017, de Core i9-7980XE, heeft een basiskloksnelheid van 2,6 GHz.

Andere chips uit de X-reeks krijgen vooral een boost in basiskloksnelheid, meer L3 cache of meer PCIe-lanes. De prijzen blijven wel enigszins gelijk, ondanks dat AMD als prijsbreker functioneert. Het toont aan dat Intel zich geen zorgen maakt om AMD en blijft doorwerken zoals het altijd heeft gedaan. De nieuwe chips worden op het 14 nm++ proces gebakken, vergeleken met een ouder 14 nm-proces vorig jaar. Alle nieuwe chips ondersteunen 44 PCIe lanes, terwijl dat vorig jaar nog varieerde tussen 28 en 44 lanes.

Beperkte winst

Intel claimt dat het 14 nm++ proces goed is voor een prestatiewinst van 15 procent. Die ruwe winst zien we echter niet wanneer we diverse reviews analyseren bij Anandtech, Tom’s Hardware en Tech Report. We zien een gemiddelde verbetering van vijf tot zeven procent in diverse benchmarks.

 

De Turbo Mode instellingen in de Core i9-9980XE zijn wel significant hoger dan de Core i9-7980XE. Over alle kernen kan de nieuwe chip pieken tot 3,8 GHz zonder AVX vergeleken met 3,4 Ghz bij zijn voorganger.

Algemeen gezien zijn de prestatiewinsten heel beperkt over alle reviews en benchmarks. Het valt op dat Intel nog steeds werkt aan een stap richting 10 nm en daar nu de gevolgen van draagt. AMD geniet op dit ogenblik van meer momentum en kan het 7 nm-proces van TSMC aanboren om in de toekomst nog grotere stappen voorwaarts te maken. Afwachten of Intel volgend jaar opnieuw een passieve upgrade uitbrengt van zijn Core X-reeks of toch meer naar AMD gaat kijken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home