‘Migratie naar Windows 10 verloopt te traag binnen bedrijven’

windows update

Heel wat bedrijven draaien vandaag nog Windows 7. Vanaf 14 januari 2020 stoppen de gratis updates en moet betaald worden voor updates. Bedrijven die volop willen migreren naar Windows 10, vinden dat de migratie te traag evolueert. Belangrijkste pijnpunt: werken vanop afstand.

In een onderzoek uitgevoerd door veiligheidsbedrijf 1E bij 600 grote UK en US-bedrijven blijkt dat twee op drie systemen binnen bedrijven al de switch hebben gemaakt naar Windows 10. Eind vorig jaar stond dat aantal nog op 50 procent volgens officiële cijfers van Microsoft.

Bedrijven hebben nog zes maanden de tijd voordat de deadline van 14 januari 2020 daar is. Vanaf dan krijgt het besturingssysteem geen patches meer en verliest het alle ondersteuning. Enige oplossing is om een betalend onderhoudscontract afsluiten met Microsoft.

Windows-as-a-Service

Meer dan de helft van de ondervraagden vinden dat de migratie naar Windows 10 niet snel genoeg gaat. Het belangrijkste struikelblok is werken vanop afstand. 77 procent vindt daar specifiek security-zorgen zijn wat betreft updaten. Vooral binnen de energiesector waar mobiel werken essentieel is, is de uitdaging het grootst.

Een andere uitdaging is om alle machines te bereiken voor zo’n update. Heel wat IT-admins geven toe dat ze maar controle hebben over de helft van de toestellen die toegang hebben tot hun netwerken. Dat maakt het extra moeilijk om alle toestellen te upgraden.

Wie naar Windows 10 overstapt, moet het Windows-as-a-Service-model erbij nemen. Nieuwe features en bug fixes worden regelmatiger gelanceerd in plaats van monolithische upgrades elke twee tot drie jaar. Bedrijven die upgrades voorzichtig testen voordat ze breed worden uitgerold, moeten een nieuwe werkwijze hanteren met Windows 10.

In het onderzoek blijkt dat gemiddeld twee derde van alle software (besturingssystemen, patches, apps) binnen het bedrijf up-to-date waren.

Gerelateerd: Windows 7-prijzen gelekt voor security-updates na 2020

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home