Microsoft waarschuwt bedrijven voor einde ondersteuning Windows 10 1703

Windows 10

Microsoft waarschuwt IT-beheerders dat het einde van Windows 10 1703 voor Enterprise en Education eraan komt. Vanaf 9 oktober stopt de ondersteuning en worden niet langer patches uitgerold, ook niet tegen betaling.

Versie 1703, beter bekend als de Creators Update, dateert al van  april 2017 en bereikte in oktober vorig jaar het einde van de ondersteuningstermijn voor Windows 10 Home en Pro. Gebruikers van Windows 10 Enterprise of Education kregen een jaartje langer respijt, maar op 9 oktober 2019 is het ook voor hen gedaan, waarschuwt Microsoft.

Microsoft benadrukt dat er geen mogelijkheid is om de ondersteuning tegen betaling te verlengen. Het adviseert gebruikers om voor oktober de overstap te maken naar een nieuwere versie van Windows 10 om van maandelijkse beveiligings- en kwaliteitsupdates te kunnen blijven genieten.

30 maanden

De reus uit Redmond maakte afgelopen september de beslissing om de ondersteuningstermijn voor de najaar-releases van Windows 10 Enterprise en Education op te trekken van 18 naar 30 maanden.

De voorjaar-releases blijven het klassieke ritme van 18 maanden volgen, maar oudere versies die op het moment van de aankondiging nog in ondersteuning waren, werden uitzonderlijk ook tot 30 maanden verlengd.

Microsoft duwt enterprise-gebruikers daarmee in een nieuwe cadans waar ze pas na 2,5 jaar aan een nieuwe migratie hoeven te denken en de focus voor bedrijven op de najaar-release lijkt te komen liggen. Dat zal IT-beheerders als muziek in de oren klinken, nadat de voorbije jaren is gebleken dat het snelle updateritme van Windows 10-as-a-Service niet zonder problemen was.

Windows 7

De vele optimalisaties aan het Windows-updatebeleid komen op het moment dat Microsoft volop probeert om de laatste gebruikers, hoofdzakelijk bedrijven, van Windows 7 over te zetten naar Windows 10. Vanaf 14 januari 2020 loopt de gratis ondersteuningstermijn voor Windows 7 definitief ten einde.

Die migratie verliep tot nu toe erg traag, maar lijkt stilaan in een stroomversnelling te komen. Begin deze maand draaide het tien jaar oude OS nog op 31,8 procent van de pc’s wereldwijd, volgens cijfers van NetMarketShare. Dat verloren marktaandeel werd nagenoeg volledig gerecupereerd door Windows 10, dat groeide tot een marktaandeel van 48,9 procent.

Gerelateerd: Einde Windows 7: wat je moet weten voor je upgradet naar Windows 10

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home