Microsoft waarschuwt voor einde ondersteuning Windows 10 1809

Windows 10

Binnen drie maanden stopt de officiële ondersteuning van Microsoft voor versie 1809 van Windows 10. Daarmee staat de slechtste update van Windows 10 ooit met één been in het verdiende graf.

Het einde van de ondersteuning voor Windows 10 versie 1809 is nabij. De uitrol van update 1809 voor Windows 10 begon in oktober van 2018 en werd vrijwel onmiddellijk gepauzeerd omwille van problemen. Microsoft had de update te snel de deur uitgeduwd, met bugs tot gevolg. Dat een Windows 10-update problemen oplevert is intussen even verrassend dan de ontdekking dat de lucht blauw is, maar voor 1809 ging de miserie voor verschillende gebruikers een stapje verder. Update deed immers bestanden in OneDrive permanent verdwijnen, terwijl je bestanden precies daar opslaat om dergelijke euvels te voorkomen.

De update bereikte amper een kwart van de Windows 10-systemen voordat Microsoft in april 2019 met de uitrol van Windows 10 1903 startte. Pas na vijf maanden sleutelen was 1809 eindelijk stabiel genoeg om een push naar het zakelijke kanaal te verantwoorden. De herfstupdate van 2019 was veel stabieler, en genoot voor velen de voorkeur.

Officieel einde

Nu is Microsoft klaar om 1809 officieel af te voeren. De feature-update is de eerste van de twee jaarlijkse updates van 2018. Voor de H1-updates belooft Microsoft geen al te lange ondersteuning. Die is weggelegd voor de herfstupdates. Dat betekent concreet dat 1809 binnenkort geen beveiligingsupdates meer zal krijgen. De snelste manier om te ontdekken op welke versie van Windows 10 jouw systeem draait is het ‘Run’-venster openen via Win+R en vervolgens Winver typen gevolgd door enter. Het dialoogvenster dat nu naar voren springt toont je bovenaan het versienummer. De recentste stabiele en lang ondersteunde versie van Windows 10 is 1909.

Microsoft begraaft Windows 10 1809 voor de Home, Pro, Pro for Education, Pro for Workstations en Core IoT-versies. 12 mei 2020 is de ultieme deadline voor de uitrol van een upgrade. Volgens cijfers van Adduplex draait nog 22 procent van alle Windows 10-gebruikers de verouderde versie van het OS.

Ondersteuningscyclus

Microsoft belooft 18 maanden ondersteuning voor de maart-updates, ook wel gekend onder de noemer H1-updates en herkenbaar aan de 03-suffix in het versienummer (dat bestaat uit twee cijfers voor het jaar en twee cijfers voor de beoogde lanceringsmaand). In de huidige lanceringscadans zijn H1-updates de belangrijkste feature-updates.

September, H2 of 09-updates zorgen dan weer voor meer consolidatie. Deze updates zijn het belangrijkst voor zakelijke gebruikers. Microsoft garandeert 30 maanden ondersteuning met beveiligingsupdates voor alle september-versies, zoals de recent gelanceerde versie 1909. Wie zijn systeem liefst niet al te vaak van een grote Windows-update voorziet, kiest best voor deze upgrades. 1809 dateert echter van voor Microsoft die vuistregel begon te hanteren, en wordt daarom geen 30 maanden maar slechts 18 maanden ondersteund.

Het ondersteuningseinde voor Windows 10 1809 is vergelijkbaar met het einde van de Windows 7-ondersteuning. Ook daarvoor brengt Microsoft sinds 14 januari van dit jaar geen beveiligingsupdates meer uit. Een upgrade naar een nieuwe versie van Windows 10 is gelukkig veel minder ingrijpend.

Lees meer over de 1909-update: Windows 10 1909: terugkeer van het Windows-servicepack

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home