Microsoft verwijdert oude Edge-browser van Windows 10-systemen

Microsoft Edge Chromium

Microsoft lanceert binnenkort een update waarmee het de originele Edge-browser van Windows 10-systemen zal verwijderen. Gebruikers moeten in de plaats daarvan de nieuwe op Chromium gebaseerde versie omarmen.

Microsoft maakt definitief komaf met de originele Edge-browser. In april lanceert de softwarereus een update die de verouderde browser van Windows 10-systemen zal wissen. Microsoft verwacht dat zijn klanten overstappen naar de nieuwe versie van Edge, die op Chromium gebaseerd is. Midden vorig jaar kondigde het bedrijf al aan dat de ondersteuning voor Edge op 9 maart van dit jaar zou aflopen. Nu blijkt dat het virtueel onmogelijk wordt om de browser nog verder te gebruiken.

Cumulatieve update

Microsoft gebruikt een cumulatieve ‘Patch Tuesday’-update om de software te verwijderen. Dergelijke updates bevatten verbeteringen inzake beveiliging en stabiliteit, en zijn daarom niet optioneel. Edge Legacy verdwijnt zo van alle ondersteunde versies van Windows 10, aangezien die allemaal getrakteerd worden om de cumulatieve updates. Het gaat om volgende versies:

  • Windows 10, versie 1803, (april 2018)
  • Windows 10, versie 1809, (oktober 2018)
  • Windows 10, versie 1903, (mei 2019)
  • Windows 10, versie 1909, (oktober 2019)
  • Windows 10, versie 2004, (mei 2020)
  • Windows 10, versie 20H2, (oktober 2020)

Van eigen engine naar Chromium

De originele versie van Edge was de eerste poging van Microsoft om de sterk verouderde Internet Explorer-browser te vervangen. Microsoft besloot om zelf een splinternieuwe browser met een eigen onderliggende engine te ontwikkelen. Die kon echter op weinig populariteit rekenen. Ontwikkelaars sprongen niet op de kar, en gebruikers hekelden compatibiliteitsproblemen met websites en extensies die voor de veel populairdere Chromium-engine werden ontwikkeld.

In 2019 plooide Microsoft met de ontwikkeling van een nieuwe versie van Edge, gebouwd op Chromium. Die kwam in januari 2020 beschikbaar voor het grote publiek. Chromium Edge maakt komaf met de compatibiliteitsproblemen en kan op veel meer populariteit rekenen. De browser is tegenstelling tot zijn voorganger een waardig alternatief voor Google Chrome. Dat Microsoft nu de oude versie van Windows 10-systemen verbant ten voordele van de nieuwe versie, is uiteindelijk een logische stap met een beperkte impact.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home