Microsoft laat Windows 10 nog niet los

Windows 10

Microsoft (her)opent een bèta-testkanaal voor Windows 10-gebruikers. Dat impliceert dat Windows 10 in zijn laatste levensjaar nog nieuwe functies zal krijgen.

Windows 10-gebruikers kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor het bètakanaal om toegang te krijgen tot nieuwe features voordat ze naar het grote publiek uitrollen. Ga in de instellingen naar Windows Update > Windows Insider-programma en selecteer het bètakanaal. Functies die worden gelost in het bètakanaal, schoppen het niet automatisch tot stabiele releases: als Insider heb je daar mee iets over te zeggen.

windows 10 betakanaal
Schrijf je in voor het bètakanaal van Windows 10. Bron: Microsoft

Gebruikers die zich inschrijven voor het Windows 10-bètakanaal, zullen ook niet automatisch worden overgezet naar Windows 11 als hun pc aan de systeemvereisten voldoet. Dat gebeurt wél als je je opgeeft voor de Canary- of Dev-testprogramma’s. Deze opties verschijnen niet als je pc niet in aanmerking komt voor Windows 11.

Spreidstand

Microsoft zet de opvallende koerswijziging met Windows 10 verder. Eind vorig jaar kwam Microsoft terug op zijn besluit om geen nieuwe functies meer naar Windows 10 te brengen bij de uitrol van Copilot. De opening van het bèta-kanaal impliceert dat Microsoft nog niet van plan is Windows 10 los te laten.

Dit illustreert ook de spreidstand waarin Microsoft staat sinds de lancering van Windows 11. Langs de ene kant wil Microsoft dat iedereen (die mag) overstapt naar Windows 11 en laat het dat op weinig subtiele wijzen merken. Tegelijkertijd is Windows 10 nog steeds populair en ziet Microsoft in dat het die vele miljoenen gebruikers niet kan verwaarlozen.

lees ook

Helft IT-professionals gebruikt Windows 11, aandeel Windows 10 neemt af

Microsoft stelt wel klaar en duidelijk dat de commerciële ondersteuning van Windows 10 nog steeds zal aflopen op 14 oktober 2025. Het bètakanaal vormt hier geen uitzondering op. Wie Windows 10 na die datum wil blijven verder gebruiken, zal moeten betalen voor verlengde beveiligingsupdates.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home