Microsoft lanceert Edge op Chromium voor het grote publiek

Microsofts nieuwe incarnatie van de Edge-browser, deze keer gebaseerd op Chromium, is klaar voor het grote publiek. Met een officiële lancering richt Microsoft zich in eerste instantie op zakelijke gebruikers, al is het de bedoeling dat Chromium-Edge in de nabije toekomst de oude versie van Edge voor iedereen zal vervangen.

Microsoft lanceert een nieuwe browser: Edge. Laat je niet misleiden door de naam: deze nieuwe Edge verschilt fundamenteel van het oude stuk software dat vrijwel iedereen links liet liggen. De Windows-bouwer aanvaardde vorig jaar eindelijk dat de wereld niet zit te wachten op een uniek stuk webtechnologie dat veel minder populair is dan de concurrentie, en zetten zich aan de ontwikkeling van een eigen browser gebouwd op opensource Chromium-webtechnologie.

Na een uitgebreide testperiode waarin je al aan de slag kon gaan met dev- en bétaversies, lanceert Microsoft de browser nu officieel. Wie de browser wil binnenhalen, kan dat via de downloadpagina. Omdat Edge werkt met Chromium, net als Chrome en andere alternatieve browsers zoals Vivaldi en Brave, is de software automatisch compatibel met het hele internet. Bovendien werken Chromium-extensies zonder problemen op de browser van Microsoft. Zo krijgt die plots toegang tot een heleboel functies die omwille van compatibiliteitsproblemen afwezig waren in de vorige versie van Edge.

Internet Explorer

Microsoft drukte wel zijne eigen stempel op de browser. De belangrijkste toevoeging is de Internet Explorer-modus. Daarmee kan je een tab in de browser openen die eigenlijk gerenderd wordt via de legacy IE-engine. Dat is heel interessant voor tal van bedrijven die nog met legacy-software werken en Internet Explorer nodig hebben. Door IE als functie in te werken in Edge, kan Microsoft eindelijk komaf maken met de standalone-versie van het antieke stuk software.

In Edge kan je een tab openen die eigenlijk gerenderd wordt via de legacy IE-engine.

Verder stopte Microsoft enkele privacyfuncties in Edge. Zo worden cookies van externe websites die je nooit eerder bezocht automatisch geblokkeerd, net als gekende vervelende trackers. Wie wil kan die bescherming nog een trapje hoger zetten en zowat alle trackers blokkeren, al waarschuwt Microsoft dat dat een impact kan hebben op de weergave van webpagina’s. Langs de andere kant kan je de bescherming ook terugschroeven naar een minder strikt niveau. De liefde voor privacy is een groot pluspunt tegenover grote concurrent Chrome.

Synchronisatie en uitrol

Andere unieke functies zijn onder andere een lay-out die perfect bij Windows 10 aansluit en ‘collecties’, waarbij je eenvoudig afbeeldingen kan verzamelen. Edge synchroniseert automatisch favorieten over instanties op verschillende toestellen heen via je Microsoft-account, als je dat wil. Geschiedenis en geïnstalleerde extensies worden momenteel nog niet gesynchroniseerd, al staat dat wel gepland.

De officiële lancering is slechts de eerste fase in de uitrol van het nieuwe Edge. De komende maanden wil Microsoft alle Windows 10-gebruikers gefaseerd upgraden naar Chromium Edge. Het is dus de bedoeling om de oude browser helemaal uit te faseren. OEM’s krijgen sinds vandaag ook toegang tot de code, zodat nieuwe laptops meteen met de nieuwe versie van de browser verschepen. Uiteindelijk wil Microsoft Chromium Edge met Windows integreren, net als zijn voorganger, zodat updates van de browser via het traditionele updatekanaal verlopen.

Uitstekende browser

Wij maken al meer dan een half jaar gebruik van Edge, en met plezier. De vorige versie vonden we vrijwel onbruikbaar voor serieus werk, maar de Chromium-editie is een mooie, overzichtelijke en stabiele browser die compatibel is met alle extensies die wel belangrijk vinden. Voor het eerst sinds de vroege versies van Internet Explorer heeft Microsoft wat ons betreft een goede browser gemaakt die zijn gebruikers kan verdienen met goede code.

Wij maken al meer dan een half jaar met plezier gebruik van Edge

Microsoft is zo een welkome concurrent voor het dominante Google Chrome. Misschien belangrijker is het gewicht van de gigant in het Chromium-opensourceproject dat in de praktijk erg onderhevig was aan de grillen van Google. Nu Microsoft daar z’n schouders mee heeft onder gezet, brokkelt de machtspositie van de internetreus af.

Of je de browser nu zelf downloadt, dan wel wacht tot Microsoft de software automatisch op je systeem zet: we raden je aan om op z’n minst eens een kijkje te nemen. Edge komt bovendien niet alleen beschikbaar op Windows, maar rolt per direct ook uit maar Mac OS. Zelfs Windows 7, waarvoor Microsoft de ondersteuning eerder deze week stopzette, krijgt Edge. Zo komt Redmond vermoedelijk tegemoet aan de klanten die extended support kochten. Er zijn ook mobiele versies. Al wat nog ontbreekt is een stabiele release van Edge voor Windows op ARM.

Lees ook: Google wil af van tracking-cookies in Chrome tegen 2022, waarin we naar de ambitie van Google kijken om binnen twee jaar te doen wat Microsoft met Edge vandaag al doet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home