Microsoft breidt agressieve reclame voor Windows 11 uit naar niet-beheerde zakelijke pc’s

windows 11 laptop

Hoe overtuig je de meest hardnekkige Windows 10-gebruikers om over te stappen naar Windows 11? Microsoft probeert het nu met full-screen advertenties en meerdere doorklikbanners, en focust zich binnenkort ook op niet-beheerde zakelijke pc’s.

Microsoft zou maar al te graag willen dat alle Windows-gebruikers zouden overstappen naar Windows 11, maar de realiteit is dat twee op drie nog steeds bij Windows 10 blijft, volgens cijfers van Statcounter. De pogingen van Microsoft om het marktaandeel van Windows 10 uit te breiden, worden hoe langer hoe minder subtiel. Windows Latest merkte recent full-screen advertenties voor Windows 11 op in Windows 10, en het is niet de eerste keer dat Microsoft dit doet.

windows 11 pop-up
De eerste van vier pop-upvensters om Windows 11 te promoten. Bron: Windows Latest.

De advertenties verschenen plots na het installeren van een ‘optionele’ update die Microsoft op 24 januari uitrolde. In de advertentie probeert Microsoft gebruikers te paaien met een gratis upgrade en hen te overtuigen dat Windows 11 een betere gebruikerservaring biedt. Alsof een full-screenadvertentie nog niet voldoende is, moeten gebruikers vier keer doorklikken om weer verder te kunnen werken.

Niet-beheerde zakelijke pc’s

Een tweede, nieuwe reclamecampagne voor Windows 11 volgt snel, deze keer gericht op de niet-beheerde zakelijke pc’s. Ook zij worden nu gewezen op de mogelijkheid om naar Windows 11 te upgraden, met een al even opvallende banner die zal verschijnen vanaf Patch Tuesday (9 april), wanneer de beveiligingspatch uitgerold wordt. Onder ‘niet-beheerd’ ‘verstaat Microsoft alle Windows 10 Pro- en Workstation-systemen die geen gebruik maken van Microsoft Intune, Configuration Manager, Autopatch of software van derden.

Eigen schuld

We betwijfelen dat dergelijke pesterijen hun doel zullen bereiken, al staat Microsoft er wel om bekend nogal agressief te werk te gaan in zijn marketing. Al moet de softwarereus ook de hand in eigen boezem steken dat de adoptie van Windows 11 nooit in een stroomversnelling is geraakt. Door de strenge, en niet altijd duidelijke, systeemvereisten die Microsoft hanteert om Windows 11 te mogen installeren, zijn veel pc’s uit de boot gevallen.

Bovendien heb je op dit moment met Windows 10 nog een goed beveiligd en functionerend besturingssysteem ter beschikking. Zelfs Copilot is geen reden om te upgraden, want de AI-assistent rolde eind vorig jaar verrassend uit naar Windows 10. Dat zal wel niet eeuwig zo blijven.

lees ook

Windows 11 Home, Pro en Enterprise: welke versie past bij jouw onderneming?

Microsoft zet de ondersteuning van Windows 10 in oktober 2025 stop. Vanaf dan zal overschakelen naar een nieuwere Windows-versie wel nodig zijn, tenzij je bijbetaalt voor verlengde ondersteuning. Tegen dan is mogelijk Windows 12 alweer uit, en dreigt Windows 11 een anonieme tussenfase te worden.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op donderdag 8 februari 2024. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home