Microsoft Edge wordt tweede populairste browser

microsoft edge

Microsofts nieuwe Edge-browser op Chromium is op slechts enkele maanden tijd uitgegroeid tot de tweede populairste browser, na Chrome. Mozilla’s Firefox wordt zo naar een derde plaats gerelegeerd.

Bleeping Computer merkte de verschuiving in de browsermarkt op in de cijfers van NetMarketShare. Terwijl Google Chrome met stip de populairste browser blijft, met een marktaandeel van om en bij 68,5 procent, is Microsofts nieuwe Edge-browser op enkele maanden tijd snel door de rangen geklommen.

De nieuwe Chromium-versie van Microsoft Edge, die sinds half januari uit preview is, bereikte in maart een marktaandeel van 7,59 procent. Daarmee wipt het nipt over Mozilla’s Firefox, dat op 7,19 procent strandt en zijn marktaandeel al enkele maanden zit zakken.

Internet Explorer 11 staat voorlopig nog op een vierde plaats met 5,60 procent, maar zal zijn aandeel in de komende maanden wellicht nog verder zien dalen. Het nieuwe Edge bevat een IE-modus, zodat bedrijven die nog legacy-software draaien deze kunnen gebruiken in plaats van de standalone-versie. Op termijn kan Microsoft dan afscheid nemen van de antieke browser.

Safari, Apples standaard browser voor Mac-apparaten, sluit de top vijf af met een marktaandeel van 3,62 procent. De cijfers representeren voor alle duidelijkheid de browsermarkt op desktops en laptops. Op mobiel is het een heel ander verhaal en staat Safari stevig op de tweede plaats met 26,46 procent. Chrome is ook hier de dominante speler (63,67%), terwijl Firefox en Edge nauwelijks te bespeuren zijn.

Voorsprong

We verwachten dat Microsofts voorsprong op Mozilla in de desktopbrowsermarkt zich ook de komende maanden verder zet. Doordat Edge op dezelfde Chromium-engine als Google Chrome is gebaseerd, geniet het van dezelfde compatibiliteit en prestaties als ’s werelds populairste browser. Zelfs alle extensies in de Chrome Web Store werken op Microsoft Edge.

Bovendien is Microsoft het oude Edge, dat standaard op de meer dan 1 miljard Windows 10-apparaten geïnstalleerd staat, geleidelijk aan het vervangen door de nieuwe Chromium-variant via Windows Update. Dat zal de browser ongetwijfeld ook een duwtje in de rug geven om de afstand ten opzichte van Firefox te vergroten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home