Google spant samen met Dell voor aanval op Microsoft in enterprise-omgevingen

Google aast op groter marktaandeel in enterprise-omgevingen. Samen met Dell introduceert het bedrijf Chromebooks die aandeel van Microsoft moeten afsnoepen.

Met de verplichte wissel naar Windows 10 voor de deur overwegen veel organisaties een vernieuwing van hun laptoppark. Bij Google vinden ze dat een nieuwe laptop ook een Chromebook mag zijn, zelfs in enterprise-omgevingen. Het afgelopen jaar werkten Google en Dell samen om twee enterprise-waardige Chromebooks te bouwen: de Latitude 5400 is een 14 inch-clamshell, de Latitude 5300 wordt een 13 inch 2-in-1. De toestellen zijn beschikbaar met hardware tot Intel Core i7 (achtste generatie, 32 GB aan RAM en 1 TB aan SSD-opslag. Da

Enterprise-software

Dell en Google integreerden de nodige software om de Chromebooks helemaal Enterprise-klaar te maken. Management-opties zijn daarbij heel belangrijk. VMware Workspace One wordt dan ook geïntegreerd: een weinig verwonderlijke keuze aangezien VMware eigendom is van Dell. Het is de bedoeling dat de Chromebooks vlot uitgerold kunnen worden in een Windows-centrische omgeving.

 

 

De zet heeft potentieel. Chromebooks moeten doorgaans een stuk minder pk’s aan boord hebben dan Windows-equivalenten omdat Chrome OS een lichter besturingssysteem is. Het is gebouwd voor een cloudomgeving waarbij weinig applicaties echt lokaal draaien. In omgevingen waarbij desktops virtueel worden aangeboden kan de Chromebook dienstdoen als betaalbare thin client die toch draagbaar is en de nodige zaken autonoom kan uitvoeren.

Andere OEM’s

De samenwerking tussen Dell en Google is niet exclusief. In de nabije toekomst zullen er ook van andere Chromebooks op enterprise-niveau verschijnen. Vanuit het standpunt van een OEM is de samenwerking niet oninteressant. De laptopbouwers krijgen immers meer vrijheid om eigen relevante software te integreren in de toestellen op een manier die ook een meerwaarde kan bieden.

Chrome OS heeft naast de eenvoud en de lichtere systeemvereisten nog een handvol voordelen tegenover Windows. Zo is het OS omwille van de architectuur minder vatbaar voor malware, en is het meer ontwikkeld als een portaal naar applicaties die ergens anders draaien. Windows 10 blijft ontwikkeld vanuit een cliënt-centrische aanpak waarbij software vooral lokaal draait. In de educatieve sector volstonden de troeven van Chromebooks al om de toestellen populair te maken, zeker in het buiteland.

Belangrijke strijd

Microsoft probeert van zijn kant al geruime tijd een antwoord te bieden op Chrome OS, zonder succes. Alle lichte versies van Windows werden op weinig enthousiasme onthaalt (Windows 10 S). Nu Google OEM’s van het kaliber van Dell aan boord heeft, belooft te strijd echt lost te barsten.

Microsoft heeft van zijn kant twee belangrijke troeven in handen: werknemers kunnen met het OS werken, en de softwarebouwer heeft een betrouwbare reputatie. Waar Google niet kan stil zitten en applicaties constant aanpast, van naam verandert, vervang of laat verdwijnen, is Microsoft een standvastige partner waar grote bedrijven al lang op bouwen. Geen IT’er gaat ontslagen worden omdat hij een departement met Windowslaptops opzadelt. Kiest hij voor Chromebooks, dan neemt hij een persoonlijk risico.

Gerelateerd: Chromebooks in België klaar voor exponentiële groei

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home