Google lanceert nieuw AI-notitieblok

google I/O 2023

Een geselecteerde groep gebruikers in de VS beschikt nu over NotebookLM, Google’s nieuwe notitie-app met kunstmatige intelligentie.

Wat op I/O nog werd voorgesteld als Project Tailwind, is nu voor een geselecteerd Amerikaans publiek beschikbaar als NotebookLM. Het is Google Labs’ nieuwste notitie-app, voorzien van AI.

Staat genoteerd

NotebookLM combineert language models (vandaar de LM) met je eigen data. Volgens Google kan je dus zo je eigen, gepersonaliseerde AI-assistent creëren en trainen met informatie die relevant is voor jou persoonlijk.

In het begin gaat NotebookLM aan de slag met specifieke Google Docs die de gebruiker kan kiezen, maar het bedrijf verzekert dat andere mogelijke bronnen snel gaan volgen. Wanneer je je Docs hebt gekozen, zijn er drie hoofdzaken waarmee je aan de slag kan:

  • Een samenvatting maken: dat gebeurt automatisch nadat je een Doc heb toegevoegd
  • Vragen stellen en opdrachten geven, gelinkt aan de toegevoegde Docs
  •  Creatieve ideeën genereren (“Stel vragen op van potentiële investeerders.”)

lees ook

AI-chatbot van Google wordt al getest in Amerikaanse ziekenhuizen

Safety first

Google laat het systeem zijn antwoorden staven met quotes die je kan herkennen, uit de gebruikte documenten. Op die manier heb je als gebruiker extra controle over wat de AI je antwoordt. Dit moet de kans op hallucinaties verminderen.

Wanneer NotebookLM beschikbaar is buiten de Verenigde Staten, is nog niet geweten, zelfs voor Amerikaanse gebruikers is er een wachtlijst. Maar wie toch al aan de slag wil met Google-AI, vanaf vandaag is Google Bard beschikbaar in ons land.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home