Chromebooks kunnen je in de toekomst waarschuwen als iemand over je schouder meekijkt

chromebook

In de nieuwste versie van Chrome OS zit een testfunctie om gebruikers op de hoogte te stellen wanneer iemand meekijkt. Enige vereiste is een zogenaamde HPS-sensor in je Chromebook.

Wie vandaag inlogt met een Windows-pc, kan dat dankzij gezichtsherkenning doen met Windows Hello wanneer je laptop een zogenaamde HPS-sensor heeft (Human Presence Sensor). Diezelfde functie wordt ook door bijvoorbeeld Lenovo gebruikt op bepaalde ThinkPad-modellen om je te waarschuwen wanneer iemand over je schouder meekijkt op je scherm.

9to5Google heeft in een testversie van Chrome OS een soortgelijke functie ontdekt onder chrome://flags waarmee je hetzelfde kan doen op een Chromebook. Enige vereiste is zo’n HPS-sensor, wat vandaag op geen enkele Chromebook zit. In combinatie met de webcam kan het continu over je schouder mensen registeren en de gebruiker melden wanneer iemand op je scherm meekijkt.  

Door Chrome OS compatibel te maken met HPS-sensoren, kunnen fabrikanten die voortaan integreren in Chromebooks. Vandaag gebeurt dat nog niet, omdat ze niet bruikbaar zijn. Wie privacy apprecieert en vaak vanaf publieke ruimtes werkt, kan misschien beter een Chromebook-aankoop even uitstellen tot de eerste modellen worden aangekondigd. Wanneer dat zal zijn, is nog koffiedik kijken.

Vorige week kwam Chrome OS in het nieuws met de aankondiging van een LTS-versie met een updatecyclus van zes maanden. Vanaf maart 2022 kunnen IT-admins die Chromebooks beheren ervoor kiezen om in te tekenen op Chrome OS LTS. Daarna updaten de toestellen niet langer elke vier weken, maar elk halfjaar.

lees ook

Overstappen van Windows naar Chrome OS op kantoor: haalbare kaart of genadeslag?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home