Apple integreert in technologie om garantie te weigeren

apple macbook m2

Is je Mac defect na een akkefietje waar vocht aan te pas kan? Dan zal Apple dat voortaan weten, dankzij de integratie van nieuwe technologie in de toestellen.

Computers van Apple kunnen voortaan detecteren of de USB-C-poorten in aanraking zijn gekomen met vocht. Op de achtergrond van macOS Sonoma 14.1 draait een klein tooltje dat signalen voor vocht detecteert.

iPhones hebben een gelijkaardige functie. Daar gebruikt Apple die om gebruikers te waarschuwen om bijvoorbeeld meteen het opladen te staken, maar dat lijkt niet de bedoeling van de integratie van de technologie in Macs. De tool vergaart enkel data voor analyse. Dat lijkt een mooie manier om te zeggen dat Apple via de functie de nodige argumenten kan verzamelen om een herstelling onder garantie te weigeren, aangezien vochtschade niet gedekt wordt.

Andere sensoren

De nieuwe functie is niet de enige tool die Apple ter beschikking heeft om te detecteren of een toestel is blootgesteld aan vocht. Binnenin zitten verschillende componenten verscholen die van kleur veranderen wanneer ze in aanraking komen met water of andere nattigheid. Om dat na te gaan, moet een reparateur echter binnenin het toestel kijken. Door vocht via de USB-C-poorten te detecteren, kan eventuele blootstelling ook softwarematig worden nagegaan.

Op zich is er niets mis met de integratie van de tool, al voelt het natuurlijk weinig sympathiek dat een fabrikant meer moeite steekt in de detectie van eventuele garantie-schendende toestanden, dan in de effectieve repareerbaarheid van zijn toestellen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home