Toshiba toont plannen voor HDD van 30 TB en groter

harde schijf

Toshiba wil Seagate en Western Digital achterna met plannen voor harde schijven van 30 TB en groter. Een samenwerking met een fabrikant van HDD-schijven werpt daartoe zijn vruchten af.

Toshiba werkte samen met onafhankelijke HDD-schijffabrikant SDK voor de ontwikkeling van fysieke schijven met functionele MAS-MAMR (microwave assisted switching-microwave assisted magnetic recording)-technologie. Een doorbraak in de productie van deergelijke schijven zorgt ervoor dat Toshiba binnenkort HDD’s met een capaciteit van 30 TB of meer op de markt kan brengen.

MAS-MAMR is een variatie van MAMR-technologie, waarbij microgolven de magnetische eigenschappen van de platen in een HDD manipuleren om zo een hogere schrijfdichtheid te voorzien. Dat kan door de sporen waarop data wordt opgeslagen, te vernauwen.

HAMR, MAMR en EAMR

Concurrenten Seagate en Western Digital werken aan gelijkaardige technologieën. Seagate plant in de nabije toekomst via HAMR (heat assisted magnetic recording) drives met een capaciteit van meer dan 30 TB te leveren, WD kijkt net als Toshiba naar MAMR en wil 50 TB-drives bouwen. Beide technologieën zijn een subset van energy assisted magnetic recording of EAMR.

Vandaag heeft Toshiba al 18 TB MAMR-drives op de markt. Wanneer de MAS-MAMR-drives zullen volgen, is nog onduidelijk. Toshiba maar ook de grotere concurrenten Seagate en WD zetten sterk in op nieuwe HDD-technologie. In pc’s zijn harde schijven stilaan verleden tijd, maar in een professionele context zijn de dingen nog wel heel belangrijk. Voor de massa-opslag van data blijven HDD’s het beste alternatief. Datacenters vragen daarvoor om een hogere dichtheid en meer efficiëntie. EAMR-technologie is daarop het antwoord.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home