Seagate werkt aan 30 TB HDD’s met tweede generatie HAMR

HAMR-actuator-and-disks-illustration-22

Seagate wacht nog even met de massaproductie van zijn HAMR-HDD’s tot de tweede generatie op punt staat. Die drives moeten meteen een capaciteit van 30 TB halen.

Hoewel Seagate al een eerste HAMR-drive op de markt heeft, plant de harde schijffabrikant nog niet om HDD’s met de technologie onmiddellijk in hoog volume van de band te laten rollen. De 20 TB drive die in december van vorig jaar op de markt kwam, wordt in beperkte oplage aan belangrijke klanten geleverd zodat ze de technologie leren kennen, maar meer niet.

HAMR

HAMR, kort voor Heat Assisted Magnetic Recording, is een technologie die ervoor zorgt dat HDD’s meer data magnetisch kunnen bewaren op een harde schijf. Dat brengt een flinke capaciteitsverhoging met zich mee op drives met eenzelfde fysiek formaat als huidige harde schijven. HAMR is een belangrijke pijler voor de toekomst van HDD’s en Seagate zet al jaren erg in op de ontwikkeling ervan.

Nu blijkt dat Seagate geen ambitie heeft om zijn eerste generatie HAMR-drives op grote schaal beschikbaar te stellen. Dat is opvallend, zeker nu de fabrikant de conventionele Barracuda Pro line-up heeft afgevoerd. Een evolutie naar HAMR-drives in dat segment had niet onlogisch geweest. In de plaats daarvan wil Seagate meteen de sprong maken naar de tweede generatie van HAMR-HDD’s met een capaciteit van 30 TB. Die zullen wel in groot volume van de band rollen. Wanneer de drives klaar zijn, is onduidelijk.

Concurrentie

Concurrent Western Digital kijkt naar alternatief EAMR (Energy Assisted Magnetic Recording) en heeft al wel drives met een hogere dichtheid op de markt. Seagate blijft voorlopig vertrouwen op conventionele technologie. Als die achterop hinkt op wat WD doet, dan kan dat de concurrentiepositie van het Seagate in de datacentermarkt schaden tot HAMR eindelijk volwaardig beschikbaar is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home