Toshiba: ‘SSD’s zullen HDD’s nooit helemaal vervangen’

harde schijf

Volgens Toshiba zijn harde schijven essentieel in verschillende markten en zullen SSD’s de dingen nooit helemaal verdrijven, omdat ze daar niet geschikt toe zijn.

HDD’s zijn en blijven belangrijk voor data-opslag. Dat zegt Rainer Kaese, Senior Manager Business Development Storage Products, Toshiba Electronics Europe. Kaese spreekt natuurlijk voor eigen winkel: Toshiba is samen met Western Digital en Seagate één van de enige drie bedrijven ter wereld die zelf HDD’s produceert op schaal. Toch heeft de man ook een punt.

Meer HDD(capaciteit) dan ooit

Hij verwijst naar cijfers van Trendfocus, die aangeven dat er het afgelopen jaar 259 miljoen HDD”s werden verscheept. Daarmee kwam de totale capaciteit van harde schijven wereldwijd op 1.338 zettabytes: een derde meer dan in 2020. Nooit tevoren werd volgens Kaese zoveel capaciteit aan HDD’s verscheept.

Capaciteit is daar de belangrijke meeteenheid. Kijken we naar fysieke units, dan is er wel een flinke daling gaande. Een decennium geleden gleden er nog meer dan 600 miljoen harde schijven over de toonbank op jaarbasis. Sinds dan is er veel veranderd, vooral in laptop- en pc-land. Vandaag heeft de harde schijf zijn plaats in dergelijke toestellen bijna volledig verloren ten voordele van de SSD. De hogere snelheid is zo voelbaar dat een laptop met HDD vandaag als traag en onbruikbaar aanvoelt.

De prijs per terabyte van SSD’s valt echter niet meer zo snel, terwijl technologische vooruitgang ervoor blijft zorgen dat HDD-boeren steeds meer capaciteit aanbieden voor minder centen. Zo blijft er een rol voor harde schijven weggelegd.

Onmisbaar in het datacenter…

Kaese merkt terecht op dat opslag in datacenters toeneemt. In die omgeving zijn HDD’s met voorsprong het meest economische medium om data in grote hoeveelheden op te slaan. Flash is simpelweg te duur en bovendien niet beschikbaar in adequate volumes om de datahonger van het datacenter op te vangen.

lees ook

Kost opslag daalt richting één cent per gigabyte

Ook in kleine bedrijven en zelfs binnen gezinnen blijven HDD’s volgens Kaese interessant. Hij wijst dan naar de toenemende populariteit van NAS-toestellen om data centraal op te slaan. Hetzelfde geldt voor videosurveillance.

…maar niet in de laptop

Toch lijkt Kaese ons wel erg optimistisch. Hij wijst bijvoorbeeld naar gaming en externe opslag voor computers als een ander bastion van de HDD, terwijl legitieme gebruikscases daar toch zienderogen slinken. De Toshiba-baas merkt dat laptops vandaag met minder opslagcapaciteit komen dan vroeger, maar dat is slechts deels waar. High-end gaminglaptops of workstations hebben ook vandaag 1 TB of meer aan opslag aan boord, en dat in NVMe-SSD’s. Wie de goedkope route kiest en een SSD met een HDD combineert voor software, waant zich opnieuw in 2010.

Toshiba’s geloof in HDD’s is dus voor een stuk terecht, maar deels toch ook ingegeven door een drang om gedateerde productcategorieën zoals de pc-HDD nog bestaansrecht te geven. Daar is een complete vervanging door SSD’s onvermijdelijk en al grotendeels een feit. In datacenters is er inderdaad geen reden om de HDD te vervangen. Integendeel: drives met een hogere opslagdichtheid worden er met open armen ontvangen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home