Harde schijf-verkoop daalt met 34 procent

harde schijf

Het afgelopen kwartaal werden er 34 procent minder harde schijven verscheept dan een jaar eerder. De servermarkt blijft redelijk stabiel maar elders keldert de vraag.

In het tweede kwartaal van dit jaar werden er ongeveer 46 miljoen harde schijven verscheept. Dat is een daling van 16 procent vergeleken met het eerste kwartaal. Kijken we naar het aantal verscheepte HDD’s een jaar eerder, dan zien we zelfs een daling van 34 procent.

De grootste verantwoordelijke voor de cijfers is de dalende vraag vanuit de PC-markt. Enerzijds is de PC-verkoop voorlopig over zijn piek heen, anderzijds geniet flash-opslag steeds meer de voorkeur. 2,5 inch-HDD’s voor laptops zijn intussen een nichemarkt geworden. De daling is het hardst voelbaar in dit segment. Ook klassieke 3,5 inch-drives voor computers gaan alsmaar minder over de toonbank.

Seagate is de grootste

In de servermarkt blijft het gebruik van HDD’s wel redelijk stabiel. Trendfocus rapporteert een bescheiden daling van 2,5 miljoen HDD’s op het totaal van 19 miljoen. HDD’s met een steeds grotere dichtheid drijven vernieuwing in dat segment.

De cijfers tonen aan dat Seagate de grootste speler is in de markt, goed voor een marktaandeel van meer dan 44 procent. Western Digital staat op twee met 37 procent. Toshiba haalt 18 procent van de markt binnen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home