Toshiba wil 3 miljard omzet voor kwantum-encryptie tegen 2030

Toshiba Corporation heeft zijn plannen bekendgemaakt om winst te halen uit cryptografische databescherming diensten. Het bedrijf wil tegen 2030 maar liefst 3 miljard omzet uit de dienst halen. Om dat te bereiken, is Toshiba een samenwerking gestart met de Amerikaanse telecommunicatie exploitant Verizon Communications en de Britse BT Group. Samen zijn de bedrijven al begonnen  met het ontwikkelen van wat ze noemen een Quantum Key Distribution (QKD). 

De afgelopen maanden heeft Toshiba door een veranderend ondernemingsklimaat, een verminderde vraag van klanten en daarmee ook een lagere omzet te maken gehad met de nodige problemen. Het bedrijf besloot daarom een aantal veranderingen door te voeren en zijn focus voor de toekomst anders in te steken. 

Als gevolg op de wereldwijde crisis heeft Toshiba zijn afdelingen gericht op het produceren van notebooks en tv’s gesloten. In plaats daarvan gaat Toshiba zich richten op een sector die enorm in opkomst is: quantum computing. Met deze keuze wil Toshiba een omzetstroom creëren die immuun is tegen een economische crisis. 

Versleuteling door kwantumcomputers

Het idee van Toshiba is om data te beschermen door middel van kwantum-encryptie. Door gebruik te maken van kwantumcomputing voor het beschermen van informatie, ga je de bedreiging tegen die wordt veroorzaakt door dezelfde technologie. Kwantumcomputing levert een probleem op voor beveiliging via cryptografische versleuteling. De sterke rekenkracht van kwantumcomputers kan een versleuteling gegenereerd door een reguliere computer in korte tijd kraken. 

Binnen de samenwerking werkt QKD aan een oplossing door sleutels voor databeveiliging te genereren met kwantumcomputers. Doordat deze versleuteling een stuk krachtiger is dan met normale computers mogelijk is, is deze ook een stuk minder makkelijk te kraken door kwantumcomputers. 

Het project van Toshiba en BT vervangt de handmatige benadering die werd gebruikt om data tussen twee datacenters te verplaatsen. Voordat de 6 kilometer lange glasvezelkabel de door QKD versleutelde data tussen hen verstuurde, moest personeel de data fysiek verplaatsen door opslagapparatuur te gebruiken. 

Kwantum cryptografie al beschikbaar in Zuid-Korea

Waar telecombedrijven in Europa en de VS nog bezig zijn met het toepassen van volgende generatie 5G-netwerken, zijn de telecombedrijven in Zuid-Korea al bezig met het beschikbaar maken van kwantumcryptografie voor klanten. Zo biedt SK Telecom de Galaxy A Quantum, een 5G-smartphone die ook een “quantum random number generator” (QRNG) chip bevat al te koop aan in Zuid-Korea. 

De QRNG chip genereert een willekeurig kwantumnummer via een afbeeldingssensor die een lichtstraal opvangt via een LED die zich in de chip bevindt. De sensor stelt een aantal fotonen vast dat aanwezig is in de lichtstraal en genereert vervolgens een uniek kwantumnummer gebaseerd op deze informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.