Toshiba gaat wel/niet akkoord met een overnamebod van 15 miljard dollar

De raad van bestuur ondersteunt de overname van Toshiba voor 15 miljard dollar, maar raadt het niet aan.

Toshiba zit in zwaar water en moet dringend verkocht worden. Eerder was er al sprake om het bedrijf in drie kleinere delen op te splitsen, maar dat botste op weerstand van de raad van bestuur. Een ander plan met twee entiteiten kreeg opnieuw een njet. Met de inmenging van activistische investeerders heeft Toshiba zichzelf in de vitrine gezet volgens The Register.

Recent selecteerde Toshiba een consortium van Japanse bedrijven als goedgekeurde overnemer. De kritische raad van bestuur biedt nu ondersteuning voor de verkoop, maar raadt het niet aan.

In een aankondiging (PDF) krijgt het consortium van Japanse bedrijven een tender voorgeschoteld om alle Toshiba-aandelen te kopen om zo het bedrijf opnieuw privé te maken. Daarna is er een periode van vier maanden waar de aandeelhouders een beslissing moeten nemen of de overname doorgaat. Net door die lange doorlooptijd raadt de huidige raad van bestuur de deal niet aan.

lees ook

Toshiba verdwijnt definitief uit de laptopmarkt

Het koopt hiermee tijd in een zwak macro-economisch klimaat om tijdens die periode een andere mening aan te vormen. Binnen vier maanden kan het overnamebod van 15 miljard dollar mogelijks een slecht bod zijn. Het consortium biedt nu 4.620 yen per aandeel, ongeveer 10 procent hoger dan de beurskoers, maar wel iets lager dan het zesmaandelijks gemiddelde. In oktober vorig jaar was het aandeel nog 5.512 yen waard.

Het afgelopen decennium heeft Toshiba geen al te beste beurt gemaakt met onder andere een boekhoudschandaal (PDF), een beleidsschandaal en een enorm verlies binnen de Amerikaanse nucleaire sector (PDF). Binnen vier maanden weten we of Toshiba opnieuw een privébedrijf is, of dat het nieuwe kopzorgen heeft.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home