Toshiba gaat akkoord met een overnamebod van 15 miljard dollar

Toshiba is gezwicht voor een overnamebod van een Japans consortium ter waarde van 15 miljard dollar. Onder nieuw leiderschap hoopt Toshiba opnieuw stabiliteit te vinden.

Toshiba zit in zwaar water en moet dringend verkocht worden. Eerder was er al sprake om het bedrijf in drie kleinere delen op te splitsen, maar dat botste op weerstand van de raad van bestuur. Een ander plan met twee entiteiten kreeg opnieuw een njet. Met de inmenging van activistische investeerders stond Toshiba al enkele maanden in de vitrine.

Recent selecteerde Toshiba een consortium van Japanse bedrijven als goedgekeurde overnemer. De kritische raad van bestuur raadde een overname niet aan, maar bood wel ondersteuning voor die tender offer. Op 20 september is er eindelijk een definitief akkoord gevonden voor de overname. De overnemer legt zoals verwacht vijftien miljard dollar op tafel, is te lezen in de aankondiging.

De overname houdt ook in dat Toshiba een private onderneming wordt en van de beurs zal stappen. Dat gebeurt over een week op 27 september.

Gevallen grootmacht

Het afgelopen decennium heeft Toshiba geen al te beste beurt gemaakt met onder andere een boekhoudschandaal (PDF), een beleidsschandaal en een enorm verlies binnen de Amerikaanse nucleaire sector (PDF). Binnen vier maanden weten we of Toshiba opnieuw een privébedrijf is, of dat het nieuwe kopzorgen heeft.

Voorzitter Akhiro Watanbe zei in eerder fase van het overnameproces dat Toshiba uit ‘een donkere tunnel’ aan het kruipen is. De nieuwe eigenaar belooft dan ook in eerste plaats opnieuw stabiliteit te brengen in het bedrijf.

lees ook

Toshiba verdwijnt definitief uit de laptopmarkt


Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 24 maart 2023. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home