Toshiba springt op HAMR-trein met 32 TB-HDD’s

Toshiba gebruikt HAMR-technologie om een harde schijf te bouwen met een capaciteit van 32 TB. De drive moet beschikbaar zijn voor tests door klanten in de loop van volgend jaar.

Toshiba omarmt HAMR- en MAMR-technologie. Het bedrijf laat weten dat het twee harde schijven heeft ontwikkeld op basis van de nieuwe technologie. Eén model combineert HAMR en Shingled Magnetic Recording (SMR) voor een 3,5 inch-drive met daarin tien schijven, goed voor een totale capaciteit van 32 TB. De andere gebruikt MAMR en SMR met elf schijven voor een totale capaciteit van 31 TB.

HAMR en varianten beschrijven nieuwe technologie waarmee de capaciteit van harde schijven in hun bestaande formaat flink kan worden verhoogd.  HAMR staat voor Heat Assisted Magnetic Recording en vertrouwt doorgaans op lasers op een piepklein stukje van een harde schijf intens te verwarmen, waardoor de capaciteit om bits en bytes vast te houden vergroot. MAMR is een variant waarbij de verwarming gebeurt met microgolven in de plaats van lasers.

Niet de eerste

Toshiba is geen pionier met zijn schijven. De beschreven modellen zijn prototypes waarvan samples in 2025 naar klanten zullen gaan. Concurrent Seagate is die sample-fase al voorbij en is eerder dit jaar gestart met volumeproductie van 30 TB-drives voor cloudklanten.  Seagate gebruikt daarbij HAMR en andere innovaties, gebundeld in een technologiesuite die het Mozaic 3+ noemt.

lees ook

Hamers, lasers en 400°C: hoe Seagate 50 TB in één HDD wil proppen

Toshiba loopt dus een beetje achter. Wanneer de drives in volume van de band rollen, is de kans groot dat de concurrentie al hogere capaciteiten in aanbieding heeft. Toch is de innovatie van Toshiba belangrijk: ze toont dat de hele HDD-markt HAMR omarmt in de weg naar meer datadichtheid. Dat is dan weer nodig voor massaopslag van de almaar toenemende hoeveelheid data in datacenters.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home