Tesla heeft extreem krachtige GPU-supercomputer in huis

Tesla is fier op zijn eigen supercomputer, voorzien van meer dan 7.000 Nvidia A100-GPU’s. Op basis van het aantal grafische kaarten gaat het op het op zes na krachtigste systeem ter wereld.

Tesla stoeft met zijn eigen supercomputer. De autofabrikant heeft een eigen HPC-systeem in beheer dat vandaag 7.360 Nvidia A100 GPU’s bevat. Geklasseerd op het aantal GPU’s maakt dat de supercomputer de op zes na krachtigste ter wereld. Let wel: het gaat daarbij niet om rekenkracht zoals getest voor de officiële Top 500-lijst.

Top 7

Tesla heeft zijn supercomputer nog niet onderworpen aan die benchmarks, waardoor we officieel niet weten waar het systeem past in vergelijking met de concurrentie. Vermoedelijk zal een zevende plaats niet veraf zijn. HPCWire schat op basis van de gelijkaardige NERSC Perlmutter en de A100-supercomputer van Nvidia zelf dat het systeem van Tesla goed is voor zo’n zo’n 100 petaflops aan FP64-rekenkracht. Op de wereldranglijst zou Tesla daar inderdaad erg goed mee scoren, net achter de Chinese Sunway TaihuLight met 125 petaflops, die vandaag op de zesde plaats staat.

Dat toont aan met wat voor geschut Tesla werkt om tot zelfrijdende wagens te komen. Op termijn wil het bedrijf een nieuw systeem bouwen gebouwd op eigen hardware: de Tesla D1 Dojo-chip. Die moet de Nvidia-GPU’s vervangen en zou meer geschikt zijn voor de berekeningen die Tesla wil uitvoeren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home