Meta bouwt ’s werelds krachtigste AI-supercomputer samen met Nvidia

Facebook-moederbedrijf Meta bouwt een enorme AI-supercomputer met de hulp van Nvidia DGX A100-systemen. De machine moet de krachtigste in zijn soort worden.

Meta wil met het AI Research SuperCluster (RSC) de krachtigste AI-supercomputer ter wereld bouwen. Wanneer het systeem klaar is, zal het 16.000 Nvidia A100 GPU’s combineren met 4.000 AMD Epyc Rome 7742-processors. Iedere individuele compute-node is een Nvidia DGX A100-systeem met twee CPU’s en acht GPU’s. In totaal zal RSC 2.000 notes bevatten. De supercomputer wordt aan elkaar gelijmd met de Nvidia Quantum Infiniband-interconnect, die een capaciteit van 200 GB/s heeft.

Meta verwacht dat zijn RSC vijf exaflops aan rekenkracht met gemixte precisie (FP16 en FP32) kan bieden. Daarmee wordt het cluster min of meer een exascale-supercomputer. Nvidia en het moederbedrijf van Facebook focussen zich immers op AI-specifieke benchmarks, en niet de algemene benchmarks om de rekenkracht van een systeem officieel vast te leggen voor een plaats in de Top 500. Hoe het systeem daar zal presteren, is onduidelijk.

Uitbreiden

Vandaag bestaat het RSC-systeem al met 760 DGX-A100-nices, goed voor 1.895 petaflops aan AI-rekenprestaties. Meta zal de supercomputer de komende maanden uitbreiden tot het totale systeem. Het bedrijf van Mark Zuckerberg hoopt de supercomputer te gebruiken om heel geavanceerde AI-modellen te trainen die onder andere realtime-vertaling kunnen ondersteunen. Verder wil Meta het Research SuperCluster gebruiken voor AR-gerelateerd onderzoek.

Meta vertrouwt voor de bouw van de supercomputer op Nvidia-partner Penguin Computing. Die rolt de hele infrastructuur uit. Penguin zal het cluster op termijn van één exabyte aan supersnelle opslag voorzien met een bandbreedte van 16 terabyte per seconde. Daarvoor vertrouwt het bedrijf op opslagtechnologie van Pure Storage.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home