Samsung kondigt GDDR7-geheugen voor toekomstige GPU’s aan

De ontwikkeling van nieuw grafisch geheugen voor de GPU’s van morgen is klaar. GDDR7-geheugen zou aanzienlijk sneller maar ook zuiniger zijn dan bestaand GDDR6-geheugen.

Samsung toont GDDR7-geheugen voor toekomstige harde schijven. Het nieuwe geheugen heeft een snelheid van 32 Gbps per pin en is zo’n veertig procent sneller dan 24 Gbps GDDR6-geheugen. Het bedrijf geeft aan dat zijn GDDR7 DRAM een bandbreedte van 1,5 TBps heeft, tegenover 1,1 TBps voor GDDR6.

Samsung claimt ook dat zijn grafische DRAM zo’n twintig procent efficiënter is dan zijn voorganger. Voor GPU’s in bijvoorbeeld laptops krijgt het geheugen een zuinige modus en zal echt werken aan een lager voltage.

Integratie in GPU’s

In eerste instantie zal het geheugen zijn weg vinden naar high end-GPU’s van enkele belangrijke klanten. Daar zal het geheugen nog dit jaar geverifieerd worden. Hoewel Samsung geen namen noemt, vermoeden we dat Nvidia bovenaan het lijstje met partners staat. Volgens Samsung zal GDDR7-geheugen immers de prestaties verbeteren voor GPU’s in workstations, gaming-pc’s maar ook voor HPC-workloads.

lees ook

Daling geheugenprijzen neemt af na verminderde productie

De fabrikant experimenteerde met nieuwe materialen voor thermische geleiding, zodat het geheugen zo weinig mogelijk warmte genereert. Samsung heeft een primeur vast. Ook concurrent Micron plant GDDR7 aan de man te brengen in de eerste helft van 2024, maar het lijkt erop dat Samsung eerst aan de finishlijn zal geraken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home