RISC-V-processor combineert CPU, GPU en NPU in open design

chiplet chip

X-Silicon heeft een RISC-V-processor ontwikkelt die CPU-capaciteiten combineert met GPU- en vector-acceleratie in één opensource-geheel.

X-Silicon heeft een open chip voorgesteld. De C/GPU chip combineert een RISC-V-CPU met GPU-acceleratie. Het design bevat niet verschillende kernen op één chip, zoals bij Intel, AMD of Qualcomm, maar heeft betrekking op één nieuwe soort kern met de sterktes van beide.

lees ook

ARM, x86 en RISC-V: het verschil uitgelegd

De start-up versmelt beide types rekenkernen met elkaar en gekoppeld geheugen. Het resultaat is een enkele processor gericht op workloads met bescheiden stroomvereisten, die zowel klassiek als AI-gerelateerd kunnen zijn. De chip slikt één stroom aan RISC-V-instructies, en verwerkt die optimaal. Dat zorgt voor een efficiënt geheugengebruik, zonder de uitdagingen die de combinatie van CPU-kernen en GPU-kernen met zich meebrengt.

Aanpasbaar design

De C/GPU-kernen werken indien gewild samen in een multicore-chip. Fabrikanten kunnen de designs van X-Silicon aan de slag om een processor te maken op maat van hun noden wat rekenkracht ven TDP betreft. Dankzij de RISC-V-fundering, kan iedereen verder bouwen op het werk van X-Silicon zonder dat daar een licentiekost aan verbonden is.

Of deze veelzijdige chip ook in de praktijk goed werkt, is onduidelijk. Nog dit jaar zouden ontwikkelaars al software kunnen ontwikkelen. Jack of  all trades, master of none, aldus het spreekwoord. Of deze alleskunner ook een impact zal hebben op het chiplandschap, is afwachten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home