Proximus test succesvol 8K VR-livestream over 5G-testnetwerk

proximus

Het gaat om een proof-of-concept dat uit het 5G innovatielab van Proximus is voortgevloeid. De livestream maakte gebruik van een stand-alone 5G-netwerk op de 3,5 GHz-band onder een testlicentie van het BIPT.

De uitzending maakte gebruik van een speciale 8K omnidirectionele camera met groothoeklenzen voor een 360 graden livestream die je ook in VR kan bekijken. Azilpix, een spin-off van UHasselt en iMinds, leverde de camera die draadloos verbinding maakt met het 5G-testnetwerk van Proximus. Het testnetwerk maakte al gebruik van de technologie van Nokia en Eriksson dat Huawei vervangt in de 5G-uitrol.

De livestream is het resultaat van een samenwerking binnen het 5G innovatielab van de telecomprovider. Via het testspectrum wil het tal van use cases uitwerken, voornamelijk binnen het enterprisesegment. CTO Geert Standaert zegt in de livestream dat het onder andere met imec samenwerkt rond IoT en toepassingen als slimme camera’s en sensoren.

5G Lite en echte 5G

Een jaar geleden lanceerde Proximus als eerste een 5G-aanbod in België, maar al snel bleek het om een ‘5G lite’-netwerk te gaan dat een deel van de frequentie van de 3G-band hergebruikt. Door de plotse uitrol moest het enkele weken na de lancering het 5G-netwerk uitschakelen in enkele gemeenten.

Ondertussen werkt Proximus intensief verder aan zijn ‘echt’ 5G-netwerk binnen de 3,5 GHz-band. Eind vorig jaar werden sites nabij Antwerpen, Gent en Haasrode geactiveerd met een testlicentie van het BIPT tot de frequentieveiling plaatsvindt. Standaert claimt dat vandaag al snelheden van 800 Mbps mogelijk zijn op het testnetwerk. Hij verduidelijkt niet of dat enkel downloadsnelheden zijn of ook uploadsnelheden.  

Gigabitsnelheden

Proximus heeft de duidelijk ambitie om naar iedereen in België gigabitsnelheden te brengen. Niet alleen via het mobiele netwerk, maar ook via glasvezel. Vorig jaar rond deze periode lanceerde het een gigabitformule en beloofde het om tegen 2028 zeker 4,2 miljoen woningen en bedrijven in ons land op glasvezel aan te sluiten.

Om die glasvezeluitrol te versnellen, neemt de telecomprovider meerdere partners onder de arm. In Vlaanderen bundelt het onder andere de krachten met DELTA Fiber en Eurofiber helpt Proximus in Wallonië. Verder werkt het ook samen met EQT Infrastructure en pompt het samen met hen 2,5 miljard euro in het Vlaamse project Fiberklaar.  

lees ook

Proximus en Orange sluiten akkoord voor gedeeld mobiel toegangsnetwerk

Standaert zegt dat de glasvezeluitrol in België de snelste ooit is binnen Europa aan het tempo dat Proximus vandaag werkt. Die inhaalslag is belangrijk, want binnen Europa behoren we tot de slechte leerlingen van de klas. We zijn de sterkste groeier met 307 procent, maar het totaal aantal glasvezelabonnees is minder dan 1,9 procent waarmee we het slechtst van allemaal scoren. Het glasvezelnetwerk dat Proximus uitrolt, ondersteunt een downloadsnelheid van 1 Gbps en 100 Mbps upload en is een open netwerk waar andere providers op kunnen intekenen. Die openheid geldt ook voor het mobiele netwerk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home