Proximus en Fiberklaar investeren 2,5 miljard euro in Vlaams glasvezelnetwerk

glasvezel

Fiberklaar, een joint venture van Proximus en EQT Infrastructure, investeert meer dan 2,5 miljard euro in de uitrol van glasvezel in Vlaanderen.

Eind vorig jaar kondigde Proximus een samenwerking met het Zweedse EQT Infrastructure aan. De twee zetten een joint venture op om de uitrol van glasvezel in ons land te versnellen. De joint venture krijgt nu een naam: Fiberklaar. Proximus is voor 49,9 procent eigenaar van Fiberklaar. De Europese mededingingsautoriteit zette deze week het licht op groen voor de samenwerking.

Het nieuwe bedrijf richt zich op de uitrol van een glasvezelnetwerk in Vlaanderen en wil daar alvast 2,5 miljard euro in investeren. Die investering gaat naar de uitrol en de operationele kost van het fibernetwerk. De komende zeven jaar zal Fiberklaar dat netwerk uitbouwen met de ambitie om tegen 2028 1,5 miljoen Vlaamse woningen van glasvezel te voorzien.

Het netwerk zal open zijn, en wordt dus geen exclusief eigendom van Proximus. Zo kunnen ook andere partijen van de infrastructuur gebruik maken om een eigen internetaanbod naar klanten te brengen. De voorwaarden om van de infrastructuur gebruik te maken zijn voor iedereen gelijk, al voorziet Proximus als enige vanaf dag één een aanbod.

Glasvezel tot aan de deur

Fiberklaar bouwt een fiber to the home-netwerk. Dat betekent concreet dat niet alleen de back-end uit glasvezel bestaat, maar de verbinding echt tot aan de voordeur komt. Glasvezeltechnologie is superieur aan de huidige infrastructuur waarbij de internetverbinding via coax of VDSL binnenkomt. Het netwerk moet supersnelle download- en uploadverbindingen mogelijk maken over heel Vlaanderen.

Waar Fiberklaar precies van start zal gaan, is nog niet duidelijk. “De uitrol zal prioritair gebeuren met de gemeentes waar de vraag van de consument het grootst is”, klinkt het. Dit jaar al wil de joint venture werken starten in een tiental Vlaamse steden en gemeenten. Volgende maand zal Fiberklaar de eerste drie locaties bekend maken. Wie tijdens de uitrol al intekent op een telecomabonnement via fiber, moet daar geen aansluitingskosten voor betalen.

Inhaalbeweging

België loopt achter op andere Europese landen wat de uitrol van glasvezel betreft. In Spanje, Zweden en Portugal zou de dekking van fiber al 80 procent zijn terwijl België voorlopig strandt op 8 procent. Proximus is al enkele jaren op eigen houtje bezig met de uitrol van fiber to the home maar hoopt het hele proces via Fiberklaar drastisch te versnellen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home