Proximus schakelt 5G alweer uit in enkele gemeenten

mobiele antenne 5G

Proximus schakelt zijn 5G-netwerk twee weken na lancering alweer uit in een aantal gemeenten, na protest van lokale overheden. Vooral in Wallonië waren sommige gemeentebesturen niet opgezet met de timing van de lancering, zo meldt Belga.

Ottignies-Louvain-la-Neuve in Waals-Brabant is één van de ruim dertig gemeenten in ons land waar Proximus begin deze maand van start is gegaan met een ‘light’ 5G-aanbod. Het gemeentebestuur was daar evenwel niet mee opgezet, zo blijkt uit een bericht op zijn website.

De gemeente hekelt onder meer het gebrek aan voorafgaand overleg en vond de timing van de lancering, midden in de coronacrisis, ongepast. In recente weken wint een complottheorie aan populariteit dat de straling van 5G en het coronavirus op één of andere manier gelinkt zouden zijn. Die onzin leidde er onder meer al toe dat 5G-masten in het Verenigd Koninkrijk en Nederland in brand werden gestoken.

“Veel inwoners zijn bezorgd over de impact van de straling op de gezondheid”, stelt het gemeentebestuur van Ottignies-Louvain-la-Neuve in zijn communicatie. “We moeten nauwkeurige antwoorden kunnen geven op hun legitieme vragen.” Die antwoorden zijn nochtans voorhanden. Stralingsexperts zien geen wetenschappelijk bewijs voor een negatief effect van 5G op de gezondheid.

5G tijdelijk uitgeschakeld

Proximus bevestigt tegenover Belga dat het zijn 5G-netwerk in Ottignies-Louvain-la-Neuve voorlopig weer heeft uitgeschakeld gedurende de discussie met de gemeente. Ook op andere plaatsen werd de uitrol teruggedraaid na protest. Proximus wil niet zeggen waar, maar het zou vooral om plaatsen in Wallonië gaan.

De telecomoperator engageert zich om burgers en gemeenten beter te informeren. “Er gaat soms fake news rond op sociale media. We moeten nu mensen geruststellen en goede informatie geven”, besluit woordvoerder Haroun Fenaux.

Het gemeentebestuur van Ottignies-Louvain-la Neuve roept inwoners van zijn kant alvast op om deel te nemen aan de openbare raadpleging van telecomwaakhond BIPT over de toekenning van voorlopig spectrum voor 5G. De gemeente vindt dat het debat niet alleen technisch gevoerd moet worden, maar ook met aandacht voor milieu- en gezondheidseffecten, privacy en gegevensbescherming.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home