Proximus pakt uit met 1 Gbps-internet via glasvezel

fiber

Proximus introduceert een 1 Gbps-abonnement voor gebouwen die al aangesloten zijn op het netwerk via fiber-to-the-home. Verder zal de provider extra investeren om tegen 2025 2,4 miljoen woningen via glasvezel van internet te voorzien.

Proximus versnelt zijn uitrol van glasvezel in ons land. In 2017 begon de provider met de uitrol van fiber-to-the-home, waarbij het woningen op zijn netwerk wil aansluiten met een glasvezelverbinding die tot in de woonst loopt. Aanvankelijk was de ambitie om tegen 2030 2,4 miljoen woningen van zo’n supersnelle kabel te voorzien, maar in zijn #Inspire2022-strategie stelt Proximus nu een nieuwe timing voor.

Grote investering

De telecomprovider vervroegt zijn investeringen en gaat op zoek naar strategische partners om dat doel in 2025 al te halen. Concreet betekent die ambitie dat Proximus tegen 2025 800.000 extra verbindingen zal voorzien boven op het oorspronkelijke plan, en tegen 2026 zelfs één miljoen extra verbindingen. Daarmee moet de helft van de Belgische huishoudens aangesloten zijn op het netwerk. “We zullen per jaar 400.000 huizen van glasvezel voorzien”, aldus Geert Standaert, CTO van Proximus.

Met het versnelde investeringsplan verwacht Proximus een jaarlijkse capex van ongeveer 1,3 miljard euro. Om dat te financieren zal Proximus zijn schuld doen stijgen naar 600 miljoen euro. Verder staat er een verkoop van activa zoals onroerend goed gepland ter waarde van 700 miljoen euro. Tot slot worden minder strategische investeringen gedurende de uitrolperiode beperkt.

“Het fiber-netwerk zal een volledig open netwerk zijn”, zegt Standaert. Dat betekent dat iedereen er gebruik van mag maken. “Proximus zelf zal vanzelfsprekend klant zijn van het netwerk.”

Fiber-optie voor gebruikers

Vanaf vandaag lanceert de provider bovendien een aanbod exclusief voor wie al is aangesloten op het glasvezelnetwerk. Er komt een 1 Gbps-optie voor een meerprijs van 15 euro per maand. Zo zullen klanten voor het eerst echt merken dat ze via glasvezel zijn aangesloten. Tot nu was de meerwaarde van de investering voor de eindklant eerder beperkt, aangezien Proximus dezelfde snelheidsopties aanbood voor iedereen, zowel via fiber als via VDSL.

Update 01/04: Het 1 Gbps-aanbod van Proximus geldt enkel voor downstream-snelheden. Upstream beperkt de provider de snelheid tot 50 Mbps. Dat is jammer, aangezien glasvezel technisch een veel hogere uploadsnelheid toelaat. De snelheid geldt voor zowel particuleren als kmo’s. Het standaardabonnement via een glasvezelverbinding houdt conservatieve snelheden aan met 350 Mbps down en 30 Mbps up.

De aankondiging is een belangrijke. Proximus hinkte steevast achter Telenet en Orange aan, die via de kabel een snellere en stabielere verbinding konden aanbieden dan de paarse provider. Met de introductie van de gigabit-formule heeft Proximus één van de meest performante formules voor consumenten in handen. Daar staat tegenover dat de beschikbaarheid van het aanbod momenteel nog beperkt is, terwijl de 1 Gbps-optie van Telenet reeds nationaal voor alle klanten beschikbaar is.

Naast de glasvezelambitie zet Proximus ook sterk in op 5G. De provider wacht niet op een federale veiling en lanceert een netwerk binnen het bestaande spectrum.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home