Glasvezelaansluitingen stijgen in Europa, België is goed en slecht bezig

glasvezel proximus

Het aantal glasvezelaansluitingen in Europa stijgt naar een gemiddelde dekkingsgraad van net geen 50 procent. België staat in de boeken genoteerd als de snelste groeier van het afgelopen jaar, maar daarmee is alles gezegd. We zijn een van de slechtste leerlingen in Europa met een enorme achterstand.

Elk jaar stelt de FTTH (Fiber to the Home) Council een rapport op met de meest recente cijfers. Hier gaat het specifiek over de periode tussen september 2018 tot september 2019. Daarin zien we één lichtpunt voor ons land. We zijn de sterkste stijger in die periode met 307 procent groei. Gezien onze dekking ondermaats is, is het bijgevolg niet heel moeilijk om dan als snelste groeier naar boven te komen.

In totaal werden er 78.000 nieuwe aansluitingen beschikbaar gesteld voor huizen en bedrijven. Wat betreft het aantal nieuwe abonnees die glasvezel gebruiken, scoren we goed met een derde plaats. Vergeleken met het jaar voordien noteren we een groei van 111 procent, 13.000 abonnees extra in totaal. Ter vergelijking: Zwitserland staat boven ons in die ranglijst met een groei van 176 procent, goed voor 538.000 nieuwe abonnees. Zo blijkt opnieuw dat het groeipercentage relatief is wanneer je van weinig komt.

Slechte leerling

Wanneer we naar de lijst van 39 EU-landen kijken, deelt de FTTH Council een grafiek met alle abonnees die een glasvezelverbinding hebben. Het percentage dat wordt getoond, is het aantal verbindingen vergeleken met klassieke internetlijnen zoals kabel of xDSL.

Zoals je kan zien, staat België niet in de lijst van 34 landen. Dat betekent dat we bij de vijf minste landen zitten op vlak van glasvezelabonnees met minder dan 1,9 procent. Het werkelijke percentage deelde het onderzoek niet mee.

Volgens de FTTH Council loopt het aantal glasvezelinvesteringen vertraging op door alternatieve technologieën die ook aan snelheid winnen zoals kabel (Docsis 3.1) en xDSL (G.Fast en Super Vectoring).

In heel Europa zijn er nu meer dan 70 miljoen glasvezelabonnees en meer dan 172 miljoen huizen of bedrijven die op glasvezel zijn aangesloten. Absolute koplopers op vlak van aangesloten woningen of bedrijven zijn Andorra (>99%), IJsland (96,7%), Letland (95,6%), Litouwen (94%), Noorwegen (90,2%) en Spanje (85,6%). Wat betreft nieuwe aansluitingen tussen september 2018 en september 2019 scoort Frankrijk het beste met een groei van 3,5 miljoen, gevolgd door Italië (+1,9 miljoen) en Spanje (+1,5 miljoen).

Andere prioriteiten

België staat nergens op vlak van glasvezelconnectiviteit, simpelweg omdat de investeringen beperkt zijn. Telenet trekt resoluut de kaart van kabel en verwacht dat met toekomstige Docsis-innovaties de kabel een evenwaardig alternatief wordt voor glasvezel. Docsis 3.1 biedt vandaag een theoretische snelheid tot 10 Gbit/s downstream. Met Docsis 3.1 Full Duplex dat binnenkort wordt uitgerold, is 10 Gbit/s down- als upstream (symmetrisch) mogelijk.

Wat betreft DSL-technologie (de klassieke telefoonlijn) zit er minder rek op de technologie. G.fast kan in de toekomst theoretisch tot 1 Gbit/s downstream en 100 Mbps upstream mogelijk maken. VDSL2, wat vandaag gebruikt wordt, biedt een theoretische limiet van 200 Mbit/s down- als upstream. Die technologie wordt verder verhoogt met Super Vectoring (Proximus noemt het Ultra Vectoring) om de huidige standaard nog meer uit te persen.

Proximus investeert zwaar

De telecomprovider weet vermoedelijk maar al te goed dat de VDSL-technologie eindig is. Daarom zet het sinds kort extra in op glasvezelconnectiviteit. Het verklaart meteen de plots rooskleurige cijfers uit het rapport van de FTTH Council als sterkste groeier op vlak van aansluitingen. Sinds begin april heeft Proximus overigens een 1 Gbit/s (50 Mbit/s upstream) internetformule uitgerold voor zijn glasvezelverbindingen over heel België. Daarnaast heeft het de gezonde ambitie om tegen 2025 zo’n 2,4 miljoen woningen van glasvezel te voorzien. Dat is 800.000 aansluitingen meer dan het oorspronkelijke plan, waardoor Proximus duidelijk maakt dat voor hen glasvezel essentieel wordt.

Met het versnelde investeringsplan verwacht Proximus een jaarlijkse capex van ongeveer 1,3 miljard euro. Opvallend: het glasvezelnetwerk zal een volledig open netwerk worden volgens Proximus. Elke andere provider kan er gebruik van maken, uiteraard tegen een bepaalde kostprijs. Naast de glasvezelambitie zet Proximus ook sterk in op 5G. De provider wacht niet op een federale veiling en lanceert een netwerk binnen het bestaande spectrum.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home