Proximus versnelt glasvezeluitrol via samenwerking met EQT Infrastructure

glasvezel proximus

Proximus gaat in zee met EQT Infrastructure voor de versnelde uitvoering van zijn glasvezelplannen. Samen met EQT zal Proximus minstens 1,5 miljoen woningen en bedrijven van fiber voorzien.

Proximus zal de uitrol van zijn glasvezelnetwerk in België versnellen via een samenwerking met Delta Fiber, een onderdeel van EQT Infrastructure. EQT is een Europese investeringsgroep. De telecomprovider kondigde die plannen al in de zomer aan, maar heeft de samenwerking intussen geconcretiseerd.

Proximus en EQT Infrastructure zullen een joint venture oprichten die moet instaan voor het ontwerp, de bouw en later ook het onderhoud van het nieuwe netwerk. Proximus zal daar aanvankelijk voor 49,9 procent eigenaar van zijn.

Versnelde uitrol

Het is de ambitie van Proximus om tegen 2028 zeker 4,2 miljoen woningen en bedrijven in ons land op glasvezel aan te sluiten. Dat komt volgens de provider overeen met een bereik van 70 procent. De samenwerking met EQT brengt die plannen nu in een stroomversnelling. In het kader van de overeenkomst zullen de twee organisaties 1,5 miljoen aansluitingen in Vlaanderen alleen al voorzien. Zo plant Proximus om in 2025 al flink voor te liggen op schema. De telecomprovider verwacht verder dat de samenwerking een hogere operationele efficiëntie met zich zal meebrengen.

Proximus legt het netwerk niet alleen voor zichzelf aan, maar wil het meteen ook openstellen voor gebruik door derde partijen. Zo positioneert de provider zich wat het netwerk betreft vooral als een infrastructuurbeheerder. Wanneer je huis of onderneming op het fibernetwerk wordt aangesloten, heb je in theorie de keuze uit verschillende providers.

Ons land is één van de sterkste groeiers in Europa wat de uitrol van glasvezel betreft, maar dat is niet noodzakelijk iets om trots op te zijn. Een Europees rapport stelde in de lente nog vast dat die grote groei vooral mogelijk is omwille van de stevige achterstand die ons land al had opgelopen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home