Proximus lanceert morgen 5G-aanbod in België

5G antenne

Het initiële 5G-bereik bedraagt 30 gemeenten, verspreid over het hele land. Proximus maakt gebruik van de huidige 4G-installatie en lanceert een Mobilus 5G unlimited-plan voor 49,99 euro per maand.

Proximus lanceert als eerste provider in België morgen, woensdag 1 april, zijn eigen 5G-aanbod. Het Mobilus 5G unlimited-plan biedt echt onbeperkt internet zonder extra regeltjes, een unicum in België. Het aanbod is beschikbaar voor particulieren, maar bedrijven kunnen bij Proximus informeren naar specifieke aanbiedingen.

Om op 1 april 2020 al een 5G-aanbod te hebben in 30 gemeenten in België, hergebruikt Proximus bestaand spectrum, meer bepaald de 2.100 MHz-band die tot nu toe voor 3G werd gebruikt. Doordat het gebruik van 3G afneemt, is er ruimte om het spectrum voor 5G in te zetten. Hiervoor heeft de operator geen specifieke 5G-antennes nodig en kan de bestaande installatie worden gebruikt om de snelheid van het netwerk met ongeveer 30 procent op te trekken, ten opzichte van wat vandaag al mogelijk is. De telecomprovider benadrukt dat het nieuwe 5G-netwerk binnen de huidige EMF-normen zit.

Proximus laat verder nog weten dat het een strategisch samenwerkingsakkoord heeft afgesloten met Brussels Airport om de digitale transformatie van de luchthaven te ondersteunen en 5G-bereik binnenshuis voor passagierszones aan te bieden in de toekomst. Ook is er een memorandum of understanding ondertekend met de Vlaamse openbare omroep VRT om 5G-toepassingen te testen in de mediasector, bijvoorbeeld voor de productie van live-uitzendingen.

Eerder dit jaar rolde Proximus al een privaat 5G-netwerk uit in de Antwerpse haven. Tijdens een pilootfase van zes maanden zullen verschillende toepassingen worden getest om inzicht te krijgen in de mogelijkheden van 5G in de industriële context van de Antwerpse haven.

Geen echte 5G

Technisch gezien biedt Proximus nog geen rasechte 5G-connectiviteit omdat het geen 5G-netwerkapparatuur gebruikt. De telecomprovider doet beroep op de huidige 4G-infrastructuur en het werkt binnen de bestaande spectrumbanden. De zogenaamde millimetre wave-frequenties (26 GHz, 40 GHz en 66 GHz) voor turbosnelheden vereisen nieuwe hardware en zijn vandaag nog niet aan de orde.

Ook de belangrijke sub-1 GHz-frequentie voor een brede landelijke dekking is vandaag nog niet mogelijk, omdat ook hiervoor nieuwe hardware vereist is. Daarom dat Proximus nog maar in 30 gemeenten actief is met 5G. Het gaat onder meer over Brugge, Leuven, Mechelen en Oostende. Brussel zit er niet bij, omdat Proximus daar nog steeds tegen de strenge stralingsnormen aanstoot en het geen toestemming heeft kunnen krijgen voor het hergebruik van de 3G-band.

Proximus zal zijn 5G-aanbod in principe later dit jaar wel verder kunnen uitbreiden. De 5G-licenties moeten nog worden geveild, maar door de politieke impasse in ons land moeten we daar nog op wachten. Daarom heeft het BIPT begin februari een voorlopige 5G-oplossing voorgesteld om tegen deze zomer al tijdelijke licenties toe te kunnen wijzen voor 5G-spectrum tussen 3400 en 3800 MHz. Ook Proximus is daarvoor in aanmerking genomen.

Fiber

Proximus kondigt het nieuws rond zijn 5G-aanbod aan via een persbericht en een virtuele persconferentie over zijn strategie voor de komende jaren. De provider heeft heel wat doelen opgesomd. Eén ervan is 2,4 miljoen huizen aansluiten op fiber tegen 2025, in plaats van het oorspronkelijke doel in 2030. Tegelijk lanceert het vandaag een fiber-optie voor wie al toegang heeft tot glasvezel aan 15 euro per maand (1 Gbps snelheid).

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home