IBM lanceert Power S1014 met 24 kernen op maat van Oracle-licenties

IBM introduceert een nieuwe variant van zijn Power S1014-server die geoptimaliseerd is om klanten het meeste uit hun Oracle-licenties te laten halen.

IBM introduceert een Power S1014-variant met 24 Power10-rekenkernen. De server is gebouwd met Oracle Database SE2 in het achterhoofd en dan meer specifiek de licentiestrategie achter die oplossing. Omdat Oracle een licentiekost berekent op basis van het aantal sockets en niet het aantal rekenkernen, verzon IBM een manier om de 24 cores van zijn Power-chip in de single socket-S1014 te proppen.

lees ook

IBM lanceert Power10-chips: petabytes geheugen, versleuteling en 7 nm

Dat doet de fabrikant door voor een modulaire aanpak te kiezen. De IBM Power S1014 huisvest geen 24-core CPU, maar een 24-core dual chip-module. IBM lijmt met andere woorden twee CPU’s met een dozijn kernen aan elkaar in een pakket dat nog steeds in een enkele socket past.

Voordeliger dan Intel

IBM’s Power10-architectuur is een beestje apart. Chips die erop gebaseerd zijn, ondersteunen meerdere petabytes aan geheugen en komen met acht threads per kern. Dat impliceert dat de Power S1014 intussen tot 192 threads kan aanbieden in een enkele socket. IBM schuwt de vergelijking met de nieuwste Xeon Scalable-processors van Intel niet. De kost per database-instance zou met Power S1014-servers zo’n 33 procent lager liggen, omdat er minder servers nodig zijn en omdat de licentiekost minder hoog is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home