Oracle haalt de c uit Oracle Database 23ai

oracle

Oracle lanceert een nieuwe versie van wat vroeger Oracle Database 23c heette, maar nu als Oracle Database 23ai door het leven gaat. AI staat weinig verrassend centraal.

Zeg niet meer Oracle Database 23c, maar Oracle Database 23ai. Oracle springt vol op de AI-hypemobiel en verandert het product van naam omwille van enkele AI-gerelateerde nieuwe functies. Oracle zet een handvol vernieuwingen in de verf.

De nieuwe AI Vector Search springt er tussenuit. Die capaciteit omvat een nieuw vector data-type, indexering, en zoekopdrachten via SQL. Dat moet helpen om semantische inhoud van documenten, beelden en andere vormen van ongestructureerde data te bewaren en te doorzoeken in efficiënte zoekopdrachten. De functionaliteit kadert dan weer in de nood van AI-toepassingen vandaag om niet alleen antwoorden te geven op basis van hun trainingsdata, maar ook op basis van actuele bedrijfsgegevens.

RAG

In dat opzicht ondersteunt Oracle Database 23ai ook retrievel augmented generation (RAG), waarbij LLM’s hun antwoorden kunnen onderbouwen met data van de gebruiker. Ook de JSON Relational Duality maakt zijn intrede in deze release. Die unificeert relationele datamodellen met document-datamodellen. Oracle gaat in detail over de nieuwe technische capaciteiten in zijn blogpost.

Oracle werkt al een tijdje aan het product en lanceerde het begin 2023 nog gratis voor ontwikkelaars. Met de hernoeming naar Oracle Database 23ai maakt Oracle de oplossing nu ook algemeen beschikbaar. Oracle Database 23ai is nu beschikbaar via Oracle Exadata Cloud@Customer, OCI Exadata Database Service en OCI Base Database Service. Klanten kunnen ook aan de slag via Azure Oracle Database Service.

Moet alles AI zijn?

Als een klein detail vragen we ons af of het echt nodig is om alles in een AI-kostuum te verkleden. Oracle is ongetwijfeld van mening dat het zich onderscheidt met de naamswijziging, maar het voelt een beetje hypegevoelig. Als alles en iedereen AI wordt, is het bovendien niet meer zo uniek om AI in de naam te proppen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home