Huawei wil Chinese chips blijven gebruiken, ook al zijn ze inferieur

De huidige roterende voorzitter benadrukt dat als China geen eigen chips gebruikt, dat het gat met het Westen zal blijven bestaan.

Xu Zhijun, roterend voorzitter van Huawei, zegt in een gesprek met UDN dat het belangrijk is om zelfgemaakte chips te gebruiken, ook al lopen die achter met de concurrentie uit het buitenland. Zhijun maakt die opmerking nadat hem werd gevraagd naar het lastige productieproces van hun eigen Kirin 9000-chip.

Die chip verraste vriend en vijand eerder deze maand in de Huawei Mate 60. Deze chip wordt gebakken door het Chinese SMIC op een eigen ontwikkeld 7 nanometerproces. Dit bevestigt de vermoedens dat Huawei nauw samenwerkt met de grootste Chinese chipbakker om de Amerikaanse restricties te omzeilen.

Ondanks dat de chip als een verrassing komt, liggen de yields niet hoog. Dat betekent dat er heel wat chips de vuilbak in moeten omdat ze niet goed genoeg zijn. Zhijun bevestigt dit, maar zegt tegelijk dat de Kirin 9000 er wel moest komen. “Als we deze chips niet gebruiken, al het gat altijd een gat blijven en betekent achterblijven altijd achterblijven.”

Chipfabrikant SMIC

SMIC is de grootste en belangrijkste chipfabrikant in China die door de handelsoorlog met de VS het land een levenslijn moet geven. TSMC bakt vandaag chips op 3 nanometer, SMIC worstelt nog met 7 nanometer. Het eerste 7 nm-productieproces, N+1, werd tot nu toe enkel gebruikt in heel kleine chips om cryptomunten te mijnen. De Kirin 9000-chip van Huawei wordt naar verluidt op het nieuwere N+2-proces gemaakt, nog steeds 7 nanometer.  

Toch benadrukt Zhijun dat het belangrijk is om te blijven doorontwikkelen. “Tot voor kort konden we niet eens netwerkkaartchips maken of RAID-chips. We konden geen chips maken voor voedingsbeheer binnen een servercomputer. Dus moeten we naar de basics van de computerindustrie.”

lees ook

EU wil deur definitief sluiten voor Huawei

Hij vergelijkt het niveau van buitenlandse chips met een doctoraat, terwijl die van China nog maar van de hand van een basisschoolstudent komt. Ondanks dat grote verschil benadrukt hij dat de ontwikkeling van eigen chips cruciaal is voor China en zijn techinfrastructuur om kwetsbaarheden en veiligheidslekken te voorkomen van externe bronnen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home